Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) critică măsurile anunţate de premierul Ciucă în domeniul energiei şi consideră că soluţia pe termen scurt pentru scăderea facturilor plătite de populaţie şi firme este revenirea imediată la piaţa reglementată. În paralel, sunt necesare măsuri pe termen mediu şi lung pentru înmulţirea capacităţilor de producţie şi creşterea concurenţei pe piaţa energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Facturile mărite la energie care ajung la populaţie şi la firme sunt rezultatul deciziilor iresponsabile luate de conducerea ţării în ultimii ani, în special de decidenţii din Ministerul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE), arată un comunicat de presă al partidului.

Conform sursei citate, cei care astăzi joacă teatrul ieftin al „identificării de soluţii la criza energiei” sunt de fapt cei care au produs criza prin deciziile luate în ultimii 3-4 ani.

„Aproximativ 70% din profiturile realizate astăzi pe piaţa energiei ajung la stat. Orice schemă de compensare reprezintă o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, o mascare a faptului că statul şi companiile pe care le controlează realizează profituri uriaşe pe seama populaţiei şi a firmelor private. Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administraţie ticsite cu politicieni de la PSD şi PNL”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

„Liberalizarea în orice domeniu are sens atunci când există concurenţă reală în piaţă”, a mai precizat Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR, potrivit sursei menţionate.

„Pentru a avea aşa ceva pe piaţa energiei din România sunt necesare investiţii în exploatarea gazului din Marea Neagră, finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi a celorlalte centrale de producere a energiei electrice aflate în diverse stadii de execuţie, precum şi demararea de investiţii în noi capacităţi. Acest lucru va dura ani sau zeci de ani, dar trebuie început cât mai repede. Când oferta va depăşi cererea internă, abia atunci se va putea relansa discuţia despre oportunitatea liberalizării. Până atunci, soluţia corectă faţă de populaţia şi economia României este revenirea la preţuri reglementate”, a conchis Târziu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.