Preşedinta Senatului Anca Dragu a anunţat că un calendar pentru organizarea unei sesiuni extraordinare pentru a trece în procedură legislativă proiectul pentru desfiinţarea SIIJ va fi decis într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare care va avea loc în această săptămână.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comisia de la Veneţia a dat undă verde desfiinţării SIIJ şi a reafirmat că superimunităţile acordate magistraţilor trebuie eliminate. CSM nu trebuie să devină un filtru pentru tragerea la răspundere penală a procurorilor sau a judecătorilor. După şedinţa de coaliţie din această săptămână vom şti clar care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului în vederea desfiinţării SIIJ. USR PLUS a promis desfiinţarea Secţiei Speciale şi exact asta face! Justiţia trebuie să fie independentă!”, a scris Anca Dragu, luni pe Facebook.

Ministrul Justiţiei Stlian Ion a afirmat, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că „este un aviz favorabil mult aşteptat”. El a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.