Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunţat, joi, despre verificările de Paşte la comercianţii care au majorat preţurile, că se pregăteşte schimbarea cadrului legislativ, prin OUG, pentru a crea posibilitatea intervenţiei statului, atunci când se constată, pe veriga de aprovizionare, de la producător la consumatorul final, a unor perturbări majore ale preţului şi specularea unor momente, în interesul comerciantului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a spus că au început controale, împreună cu ANPC şi ANSVSA în lanţurile de magazine, pentru a se asigura în primul rând că produsele agroalimentare sunt sigure pentru consumul populaţiei, că sunt etichetate corect şi consumatorul este în cunoştinţă de cauză când cumpără acel produs, iar în situaţia când apar anumite neconformităţi sau nerespectări legislative să poată fi sancţionaşi comercianţii. 

Adrian Chesnoiu a arătat că s-au realizat peste 900 astfel de controale şi au fost sancţiuni în valoare de 155.000 de lei, peste 107 amenzi contravenţionale şi 203 avertismente, pentru perioada 14 aprilie până în prezent. 

Ministrul a mai spus că ”în momentul de faţă se află în situaţia de a modifica acest cadru legislativ, pentru că trebuie să creăm pârghiile necesare să putem interveni şi noi, celelalte ministere, dat fiind că singura autoritate competentă să monitorizeze preţurile este Consiliul Concurenţei”. 

El a explicat că modificarea cadrului legislativ se va face prin OUG şi va consta în ”posibilitatea intervenţiei statului, atunci când constată, pe veriga de aprovizionare, de la producător la consumatorul final, perturbări majore ale preţului şi specularea unor momente, în interesul comerciantului”. 

Despre plafonarea preţurilor, ministrul a spus că, în momentul de faţă, ţinând cont că ne afăm într-o perioadă în care perturbările sunt cauzate de factori externi, impredictibili, şi al căror impact nu poate fi previzionat în momentul de faţă, trebuie să fim atenţia la metodele de intervenţie. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.