Administraţia Prezidenţială va constitui 7 grupuri de lucru, pe domeniile identificate ca fiind esenţiale în reforma educaţiei, intrându-se astfel în a doua etapă a programului "România educată", lansat în 2016 de preşedintele Klaus Iohannis. Temele vizează cariera didactică, echitatea, profesionalizarea managementului, învăţământul profesional şi tehnic, autonomie, calitatea şi internaţionalizarea în învăţământul superior, educaţie timpurie şi evaluarea elevilor şi studenţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul România educată intră în a doua etapă, prin lansarea a şapte grupuri de lucru pe teme care au întrunit un nivel ridicat de interes în dezbaterile anului 2016. Acestea sunt: cariera didactică; profesionalizarea managementului educaţional; echitatea sistemului educaţional; învăţământul profesional şi tehnic; educaţia timpurie; autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior şi evaluările elevilor şi studenţilor", a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, consilierul de stat Ligia Deca, din partea Departamentului Educaţie şi Cercetare de la Palatul Cotroceni.

În aceste grupuri sunt invitaţi să participe: organizaţii non-guvernamentale cu o activitate relevantă pentru tema abordată, reprezentanţi ai partenerilor sociali (sindicate ale cadrelor didactice şi structuri asociative ale elevilor, studenţilor şi părinţilor), delegaţi ai Consiliul Naţional al Rectorilor, asociaţii de instituţii de învăţământ preuniversitar sau ale furnizorilor de formare profesională, precum şi reprezentanţi din diverse instituţii publice cu atribuţii semnificative în domeniu.

Prima etapă a fost reprezentată de o serie de consultări publice pe tema educaţiei, iar ele vor fi continuare şi în 2017, "având în vedere succesul din prima etapă al iniţiativei de a încuraja şi alte entităţi interesate de domeniile educaţiei şi cercetării să organizeze evenimente de consultare", potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Programul "România educată" ar urma să se încheie în 2018, când va fi prezentat şi documentul final.

"A treia etapă (2018) va presupune finalizarea rezultatelor proiectului: o viziune de ţară şi obiectivele de ţară asupra educaţiei şi cercetării din România, pentru următorii 12 ani (2018-2030); o strategie pentru sectorul educaţie şi cercetare la orizontul 2018-2030; o serie de propuneri de politici publice pe temele desemnate ca fiind prioritare în cadrul proiectului, care vor include şi elemente privind guvernanţa sistemului de educaţie şi cercetare", potrivit Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 15 februarie, la Palatul Cotroceni, "Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017", ca parte a proiectului său "România Educată", ce îşi propune să stabilească principiile şi direcţiile de reformare a domeniului învăţământului până în anul 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.