Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că România a intrat acum 100 de ani în epoca modernă, dar pentru maghiari asta nu reprezintă “un moment festiv” şi că de 100 de ani România nu ştie ce să facă în privinţa celor 1,5 milioane de maghiari, iar Bucureştiul susţine că Ţinutul Secuiesc nici nu există.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv", a afirmat Orban.

El a adăugat că "de o sută de ani, România modernă nu ştie ce să facă în privinţa stării de fapt că aici trăiesc 1,5 milioane de maghiari, iar Bucureştiul susţine că Ţinutul Secuiesc nici nu există, conform MTI.

Invocând sloganul UDMR - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România -  cu care s-a declarat de acord, premiierul ungar a subliniat că "Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului".

"În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România", a afifmat premierul Ungariei.

Universitatea de Vară se desfăşoară la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.