Miniştrii de Externe ai statelor NATO din Europa Centrală şi de Est sau reprezentanţi ai lor s-au reunit, marţi, la Bucureşti unde au decis să reconfirme, printr-un comunicat comun de presă, angajamentul ţărilor lor de a aloca 2% din PIB pentru apărare şi să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului nord-atlantic de la Varşovia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La reuniunea miniştrilor de externe din state ale Europei Centrale şi de Est -  Formatul Bucureşti au fost reprezentate Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, la reuniune participând şi adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller.

Participanţii au consemnat că reuniunea are loc în momentul în care acţiunile Rusiei de ”subminare a arhitecturii europene de securitate” survin concomitent cu creşterea instabilităţii în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, situaţie ce face necesare monitorizarea atentă a evoluţiilor din spaţiul euroatlantic, îndeosebi cele din regiunea de la Marea Baltică la Marea Neagră.

”La Summit-ul de la Varşovia, Aliaţii au decis să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO, precum şi capacitatea acesteia de proiectare a stabilităţii. Miniştrii au agreat că implementarea deplină şi neîntârziată a deciziilor de la Varşovia trebuie să rămână una dintre principalele priorităţi ale NATO. Aceştia şi-au exprimat determinarea de a continua să se implice activ în acest sens, acţionând cu fermitate în spiritul solidarităţii şi unităţii aliate, consolidând astfel şi mai mult legătura vitală trans-atlantică”, precizează comunicatul.

În consecinţă, sunt salutate demersurile de întărire a prezenţei militare a NATO pe plan terestru, maritim şi aerian. Totodată, miniştrii ”au confirmat angajamentele statelor lor de a urmări să avanseze către îndeplinirea obiectivului NATO de a aloca 2% din produsul intern brut pentru apărare şi de a răspunde priorităţilor NATO în materie de capabilităţi, în conformitate cu deciziile NATO de la Summit-urile din Ţara Galilor şi Varşovia.”

Este exprimată susţinerea puternică a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi dreptul ei de a decide asupra propriului viitor şi politicii sale externe. De asemenea, a fost reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Moldovei şi pentru aspiraţiile sale europene, un punct cu un conţinut similar existând şi cu privire la Georgia. Pe de altă parte, participanţii la reuniune şi-au arătat disponibilitatea pentru un dialog cu Rusia.

Un alt punct a vizat provocările în creştere din flancul sudic al NATO. ”Provocările din regiune includ nu numai ISIL/Daesh, dar şi criza în desfăşurare din Siria, traficul ilegal şi migraţia neregulată. Miniştrii au reconfirmat determinarea de a continua să contribuie la Coaliţia Globală anti-ISIL. Au subliniat, de asemenea, natura disproporţionată a intervenţiei Rusiei în Siria, care a subminat şi mai mult securitatea regională şi internaţională”, a mai precizat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.