Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a condamnat, miercuri, noile atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aflate în apropierea graniţei cu România, spunând că este vorba de încălcări flagrante ale dreptului internaţional, care pun în pericol securitatea alimentară globală şi siguranţa navigaţiei pe Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovaţi, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni şi Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internaţional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală şi siguranţa navigaţiei pe Marea Neagră”, a scris Luminiţa Odobescu pe Twitter.

Atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre, o facilitate cheie pentru transportul de cereale, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa.

Anterior, forţele aeriene ucrainene anunţaseră că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în regiunea gurilor Dunării şi s-a îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa şi Mikolaiv din sud, dar nu a fost imediat clar câte drone a lansat Rusia.

Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea celor două porturi dunărene, Izmail şi Reni.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre erau transportate un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susţinut de ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră. De atunci, porturile Izmail şi Reni au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe barje către portul Constanţa pentru a fi expediate mai departe.

Un atac rusesc asupra portului Izmail a dus la creşterea preţurilor mondiale ale alimentelor la începutul lunii august.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.