Laura Codruţa Kovesi rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european, contracandidatul ei procurorul francez Jean-François Bohnert fiind numit la şefia Parchetului Financiar Naţional, post pentru care a fost audiat în 11 iulie, anunţă RFI. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că nu consideră oportună susţinerea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, însă decizia va fi luată în forurile statutare ale PSD. ”Când cineva accede într-o anumită funcţie trebuie să nu aibă semne de întrebare referitoare la activitatea domniei sale”, a spus Dăncilă, subliniind că şefa DNA a fost demisă de un ministru care a făcut parte din guvernul pe care-l conduce. La rândul său, liderul PNL Ludovic Orban afirmă că de Ziua Naţională a Franţei România a primit un "cadou" de la francezi. El a criticat anunţul premierului Viorica Dăncilă la recepţia de la Ambasada Franţei, conform căruia Guvernul nu o susţine pe Kovesi, spunând că aceasta dovedeşte lipsă de luciditate şi de fler şi că este ”plină de venin”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă: Personal, nu cred că este oportună susţinerea doamnei Kovesi; când cineva accede într-o anumită funcţie trebuie să nu aibă semne de întrebare referitoare la activitatea domniei sale

UPDATE 17:17 - Orban: România a primit un "cadou" de la francezi. Dăncilă e plină de venin

”Astăzi, când Ambasada Franţei a organizat evenimentul de aniversare a Zilei Naţionale a Franţei, România a primit un "cadou" de la francezi. Contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi, Jean- Francois Bohnert, care fusese preferat de Consiliu, a fost numit procuror şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa şi sunt informaţii că s-a retras din competiţie. În consecinţă, din 3 canndidati, au rămas doi. Iar avantajul decisiv al candidatului român este că este, practic, candidatul Parlamentului European. Drept urmare, Consiliul Uniunii Europene nu are altceva de făcut decât să accepte candidatul votat de Parlament, ceea ce ar trebui să fie o simplă formalitate pentru că în Regulament şeful Parchetului European este hotărât de Consiliu şi de Palrlament, iar Consiliul a clasat- o pe Laura Codruţa Kovesi pe locul 2 după candidatulul francez, care s-a retras, deci acum candidatul român este pe primul loc şi în preferinţele Consiliului”, scrie Orban pe Facebook.

”Pesedişti, va gândiţi cumva la seppuku?”, întreabă el.

El critică declaraţia Vioricăi Dăncilă, care a declarat că nu o susţine pe Kovesi.

”Cât de plină de venin poate să fie Vasilica Viorica Dăncilă şi, mai ales, cât de lipsită de luciditate şi de fler, încât să declare chiar astăzi că guvernul pe care îl conduce nu susţine candidatul român, declaraţie făcută chiar la Ambasada Franţei?”, afirmă liderul PNL.

Conform RFI, Bohnert a fost favorizat de Emmanuel Macron pentru şefia Parchetului Naţional Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruţa Kövesi. 

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, cei doi având fiecare susţinerea unei instituţii europene (Parlament European si Consiliu). 

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituţii au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă. 

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituţiei poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat, scrie RFI. 

Acela va trebui audiat de o echipă de specialişti, înainte ca statele membre să treacă la votul politic. 

În primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franţa este aşteptată ca în zilele viitoare să exprime o susţinere publică pentru Kövesi. 

AFP scria săptămâna trecută că Jean-François Bohnert, este favorit pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa, dacă acesta nu obţine postul de procuror şef european.

”Pentru a-i urma lui Eliane Houlette, pare favorit Jean-François Bohnert, procurorul general din Reims, în cazul în care nu va obţine şefia noului parchet european”, indica AFP în articolul preluat, printre alţii, de France Soir, TV5 Monde, Liberation.

De asemenea, erau vehiculate numele unui director general pentru probleme judiciare în Administraţia Vămilor, Nathalie Becache, şi cel al procurorului general din Bastia, Franck Rastoul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.