Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că în acest moment autorităţile române nu sunt "îngrijorate" cu privire a faptul că pe teritoriul României ar putea avea loc un conflict militar NATO-Rusia, el arătând că "poate că accidental s-ar putea întâmpla ceva". "Mă întreabă des oameni, prieteni sau chiar jurnalişti: ce facem noi până vine NATO? NATO este aici", arată ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În acest moment nu există îngrijorare din perspectiva unui război pe teritoriul României. De fapt, am intrat pe nişte scenarii calculate mai de mult. Fie că este vorba de scenariile NATO de după Crimeea din 2014, când s-a stabilit o prezenţă înaintată pe frontul estic şi fortificarea frontului estic (...), pe de altă parte noi avem aici o invazie anunţată. Deci am putut să ne pregătim foarte bine, să construim toate planurile pentru evacuarea unor fluxuri migratorii, am putut să gândim un răspuns progresiv al NATO, care înseamnă tot o procedură, înseamnă nu masificare a unor rezerve militare sau umane în această zonă, ci este un răspuns gradual la ceea ce se întâmplă în zona noastră, în zona Ucrainei. Deci nu vom avea în niciun caz - poate că accidental s-ar putea întâmpla ceva - dar nu vom avea în niciun caz o ciocnire militară între NATO şi Rusia. Şi demenţa, până la urmă, are o limită", a declarat ministrul Apărării Naţionale, joi seară, la Digi 24.
 
Ministrul a explicat că "niciun cetăţean român, în momentul acesta, nu este în pericol".
 
Potrivit acestuia, activarea planului NATO de apărare pentru Europa de Est "înseamnă, psihologic, o puternică victorie împotriva propagandei ruseşti" care spunea că ţările din est vor fi sacrificate. El a arătat că România "nu se va aglomera în această perioadă cu trupe străine, pentru că nu este cazul".
 
"Mă întreabă des oameni, prieteni sau chiar jurnalişti: ce facem noi până vine NATO? NATO este aici. Sunt masate în Marea Mediterană crucişătoare care sunt pregătite pentru atac sau apărare aeriană, sunt de asemenea baze în toată Europa în care se poate mişca NATO foarte repede. Deci există planuri operaţionale în această zonă, pentru orice tip de agresiune", a adăugat Vasile Dîncu.
 
Ministrul a subliniat că în acest moment nu au fost rupte relaţiile diplomatice, cu excepţia celor dintre Rusia şi Ucraina. 
 
Întrebat dacă armata rusă are în vedere civili, Vasile Dîncu a răspuns că nu există "informaţii legate de faptul că vizează civili, însă din nefericire în războaiele de genul acesta în care se trage cu rachete în obiective militare (...) există pierderi". Conform acestuia, oficiali guvernamentali ucraineni şi diplomaţi ai Ambasadei României în Ucraina au confirmat că există victime. 
 
El a precizat că nu crede că în acest moment există un pericol legat de cucerirea zonei Cernobâl, unde se află sarcofagul care acoperă materiale radioactive ale fostei centrale nucleare care a explodat în aprilie 1986.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.