Preşedintele Klaus Iohannis a primit, marţi, la Berlin, Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei "Semper" din Dresda, într-o ceremonie care a fost amânată iniţial în februarie, din cauza protestelor din România. Şeful statului a spus că nu a putut pleca atunci din ţară, pentru că avea o "datorie morală" de a-i susţine pe manifestanţii care au apărat statul de drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii 12 ani, acest Ordin a mai fost acordat unor personalităţi culturale, precum actorii Gerard Depardieu şi Roger Moore, dar şi unor politicieni precum Manuel Barroso, Jean Claude Juncker, Vladimir Putin şi ultimilor doi preşedinţi germani.

(FOTO: News.ro / Ştefan Pană)
(FOTO: News.ro / Ştefan Pană)

"Sunteţi apreciat pentru că sunteţi un om onest, care ascultă cu atenţie, care cântăreşte lucrurile, care vrea să convingă şi care ia decizii pragmatice. Aţi demonstrat şi că în condiţii dificile vă asumaţi răspunderea. (...) Aţi fost ales pentru că aţi vrut să puneţi în prim plan ţara dumneavoastră", a spus Hans-Joachim Frey, directorul Balului.

(FOTO: News.ro / Ştefan Pană)
(FOTO: News.ro / Ştefan Pană)

Preşedintele Iohannis a spus că primeşte cu mare plăcere acest ordin, dedicându-l prieteniei româno-germane, dar şi poporului român şi României. El a explicat că nu a putut fi la Dresda în februarie pentru a primi distincţia din cauza situaţiei din ţară.

"Pe 3 februarie nu am putut participa la seara de gală de la Dresda, dar am avut motive întemeiate. Concetăţenii mei au protestat în acele zile. Statul de drept şi democraţia au fost apărate prin aceste demonstraţii. Eu am simţit că este datoria mea morală să fiu alături de ei", a afirmat şeful statului.

Distincţia a fost acordată la Ambasada României din Berlin, în prezenţa ambasadorului Emil Hurezeanu.

(Corespondenţă de la Berlin, de la Ştefan Pană)

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.