Premierul Florin Cîţu a afirmat că România îi va extrage din Afganistan pe toţi cei care vor trece de verificări, până în prezent fiind scoase cinci persoane care colaboraseră cu militarii români

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bacău, de ce România a extras numai cinci colaboratori din Afganistan, în timp ce alte ţări au extras zeci sau sute.
“E în funcţie de cum se fac verificările. Aici Ministerul Apărării Naţionale este...face verificările. România îi va extrage pe toţi cei care vor trece de verificări. Am fost printre primele echipe acolo. Am extras ce aveam de extras într-o primă fază, acum ne uităm pentru colaboratori şi pentru restul, dar aici este o muncă puţin mai complicată. Din punctul meu de vedere resursele le punem la dispoziţie dacă este nevoie şi pentru un om ne ducem şi îl luăm”, a declarat Florin Cîţu.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri că un număr de cinci cetăţeni afgani din categoriile vulnerabile - un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie - au fost evacuaţi din Kabul în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale şi se află în siguranţă în afara teritoriului afgan.
Potrivit MAE, Celula de criză interinstituţională a făcut în continuare demersuri susţinute pentru evacuarea cetăţenilor afgani foşti colaboratori ai trupelor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi a unor membri de familie ai acestora. Aceste demersuri se desfăşoară într-un context de securitate extrem de complex, volatil şi impredictibil, marcat de evoluţii negative în continuă deteriorare ale situaţiei din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.