Peste nouă milioane de persoane au trecut anul trecut prin cele şase puncte de trecere ale frontierei între România şi Republica Moldova, aproape dublu faţă de anul 2021, autorităţile române şi moldovene precizând că timpii de aşteptare prin Vama Albiţa, cel mai tranzitat, se vor reduce. Ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode, şi ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, au semnat joi la Albiţa un acord între guvernele român şi moldovean privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de la Albiţa pe sensul de intrare în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lucian Bode a declarat imediat după semnarea documentului că acest acord va permite ”gestionarea mai eficientă a efectelor generate de actualul context de securitate din regiune”.
”Înainte de începerea războiului din Ucraina înregistram mai puţin de cinci milioane de treceri anuale ale frontierei cu Republica Moldova. În 2022, poliţiştii de frontieră au înregistrat un număr record. 9,2 milioane de cetăţeni au traversat cele şase puncte de trecere ale frontierei dintre cele două ţări, iar aproape 40 la sută au fost procesaţi în punctul Albiţa. De la începutul războiului, România a depăşit 3,5 milioane de cetăţeni ucraineni intraţi în ţara noastră, iar peste 650.000 au intrat prin punctele de trecere dintre România şi Republica Moldova”, a afirmat ministrul Lucian Bode.
Ministrul Afacerilor Interne susţine că acest acord prevede efectuarea unor controale comune în punctul de la Albiţa.
”Vor fi prezenţi poliţişti de frontieră, dar şi reprezentanţi ai structurilor vamale din Republica Moldova, împreună cu autorităţi din România”, a declarat ministrul Lucian Bode.
La rândul său, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco a precizat că ”vestea cea bună” este că se vor reduce timpii de aşteptare în vama Albiţa.
”Prin controlul coordonat devenim piloni importanţi în prevenirea şi lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul şi spălarea de bani. Este un mecanism care asigură la alt nivel securitatea frontierelor dintre Republica Moldova şi România”, a explicat ministrul moldovean de Interne, Ana Revenco.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.