Uniunea Naţională a Judecătorilor din România acuză Senatul de superficialitate şi DNA de lipsă de profesionalism în cazul cererii de începere a urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea pentru uciderea din culpa a poliţistului Bogdan Gigină, arătând că modul în care cele două instituţii au ales să acţioneze şi să comunice au produs impresia că justiţia se înfăptuieşte de parlamentari sau de procurori, şi nu de judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă modul în care Senatul şi DNA au ales să acţioneze şi să comunice în cazul cererii de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină, conducând la impresia că justiţia se înfăptuieşte fie de parlamentari, fie de procurori, şi nu de către judecători”, arată, miercuri, organizaţia profesională.

Potrivit UNJR, Senatul a motivat că „dosarul este subţire” când a ales să respingă cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul senatorul Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, faptă din perioada în care a fost vicepremier şi ministru al Internelor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"UNJR reaminteşte Senatului României că votul dat asupra cererii de urmărire penală nu echivalează cu o sentinţă, parlamentarii neputându-se substitui judecătorilor. Parlamentul României, ca putere legiuitoare, nu poate acţiona ca un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauză, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente”, mai arată organizaţia profesională.

UNJR precizează că imunitatea parlamentara este o garanţie juridică a exercitării nestânjenite de către deputaţi şi senatori a activităţii lor, iar în cazul miniştrilor, a exercitarii funcţiei lor executive, dar în nicio circumstanţă şi sub niciun pretext nu trebuie interpretată ca o înlăturare a răspunderii juridice a parlamentarului pentru încalcarea legilor, „ci ca o protecţie împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni”.

"În cazul de faţă era vorba despre anchetarea morţii unei persoane, faptă ce nu are legatură cu protejarea modului în care un senator şi/sau ministru îşi exercită funcţia. Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare”, susţin judecătorii.

UNJR condamnă şi modul în care DNA a comunicat public pe acest caz, „vulnerabilizând ancheta penală”, care ar trebui făcuta cu foarte mare profesionalism şi respectând cu stricteţe prevederile din codul penal, „cu atât mai mult cu cât e vorba de acuzaţii privind uciderea din culpă a unei persoane”.

"Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016 DNA a amplificat emoţia generală după votul din Senat, afirmând că acel vot «îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină»”, precizează UNJR.

Judecătorii susţin că această afirmaţie este o antepronunţare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început, ceea ce vulnerabilizează întreaga acţiune a DNA, transformându-i pe procurori în judecători şi creând premizele contestării acţiunii procurorilor anticorupţie.

"Este absolut inadmisibil ca o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane să fie tratată cu superficialitate şi lipsă de profesionalism de instituţii fundamentale ale statului, în timp ce familia poliţistului Bogdan Gigină şi cetăţenii solicită disperat şi public să se facă dreptate. Aceste derapaje instituţionale tot mai dese, susţinute din păcate de o parte a presei, discreditează acţiunile acestor instituţii şi vulnerabilizează în mod grav România ca stat”, atenţionează UNJR.

În opinia judecătorilor, mutare actului de judecată din instanţe în spaţiul public, despre care magistraţii au atras atenţia în Memorandumul privind justiţia, conduce la această „situaţie halucinantă” în care dosarele apar ca fiind instrumentate „nu urmând regulile legale şi constitutionale, ci în funcţie de campanii mediatice, oportunităţi de imagine ori interese politice”.

„Este timpul revenirii la legalitate înainte ca subminarea democraţiei şi a statului de drept în România să fie iremediabilă, iar prima condiţie pentru legalitate este exercitarea de către fiecare putere şi instituţie din stat a atribuţiilor sale în mod profesionist şi strict în limitele competenţei ce îi revin”, mai arată UNJR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.