Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a declarat, marţi, că în dosarul "Gala Bute”, soluţia instanţei pentru faptele de care este acuzată nu poate fi decât de achitare, întrucât această cauză se bazează exclusive pe declaraţii ale unor persoane care au făcut denunţuri ca să scape ele de acuzaţiile care le erau aduse de procurori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din punctul meu de vedere, aşa cum am şi cerut, soluţia nu poate să fie decât de achitare, pentru că acesta este un dosar bazat exclusiv pe declaraţiile unor persoane care au încercat să se salveze în acest fel”, a spus Elena Udrea, la ieşirea din sediul Secţiei 2 de Poliţie din Bucureşti, unde a fost pentru procedura din cadrul controlului judiciar.

Elena Udrea a spus că este mai bine să fii judecat de un complet de femei, aşa cum este cel din dosarul "Gala Bute", decât de unul de bărbaţi, pentru că, în general, în ultimii doi ani, a văzut că femeile sunt mai curajoase şi îşi asumă mai degrabă lucrurile în care cred.

Întrebată ce va face dacă judecătorii vor decide să îi dea o condamnare de 21 de ani, cât ar fi maximum însumat pentru faptele de care este acuzată, Elena Udrea a răspuns, în glumă: „Am 43 de ani, nu am 21”.

În ceea ce priveşte situaţia din justiţie din ultima perioadă, Elena Udrea a spus că lucrurile nu mai seamănă cu se întâmplă în ultimii ani.

"Sunt mult mai multe lucruri care au ieşit la iveală, oamenii s-au dumirit cum stau lucrurile şi cu toate acuzaţiile acestea care se aduc unor oameni şi care apoi se dovedesc nefondate. Vom vedea care sunt evoluţiile din justiţie în perioada următoare”, a adăugat Udrea.

Întrebată despre faptul că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus că nu intenţionează să demisioneze, după evaluarea făcută de ministrul Justiţiei, Elena Udrea a spus că, la ce s-a întâmplat până acum, orice om politic ar fi fost demult demis sau şi-ar fi dat demisia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar putea pronunţa, marţi, sentinţa în dosarul "Gala Bute, în care este judecată Elena Udrea, alături de alţi şapte inculpaţi, sub acuzaţia de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Completul de trei judecători de la instanţa supremă  a încheiat în 1 martie judecarea în fond a dosarului şi a amanât atunci pronunţarea pentru 13 martie, dată la care magistraţii au amânat din nou pronunţarea, pentru marţi.

Hotărârea nu va fi definitivă, ci va putea fi atacată de procurorii DNA sau de către inculpaţi la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

La ultimul termen de judecată, procurorul DNA a cerut condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.