Tribunalul Prahova a confirmat, duminică după-amiază, mandatul de arestare emis în luna mai a anului trecut pe numele lui Florian Walter, acesta ieşind după aproximativ trei ore din sediul instituţiei. Unul dintre avocaţii săi a declarat, la finalul şedinţei, că omul de afaceri va contesta decizia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa de judecată pentru confirmarea mandatului de arestare a început la ora 10.00, iar magistraţii s-au pronunţat la ora 13.00, confirmând mandatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis pe numele lui Florian Walter.

Unul dintre avocaţii lui Walter, Lucia Muşat, a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că decizia privind confirmarea mandatului de arestare va fi contestată de către clientul său.

Omul de afaceri Florian Walter a fost adus, duminică dimineaţă, cu o dubă a Poliţiei şi flancat de mascaţi, la Tribunalul Prahova, unde magistraţii urmau să îi confirme mandatul de arestare emis pe numele său.

Aceeaşi instanţă a emis pe numele lui Florian Walter mandat de arestare în lipsă în luna mai a anului trecut, la acel moment procurorii DIICOT fiind cei care au formulat propunerea, între timp dosarul fiind disjuns şi declinat procurorilor DNA.

Potrivit unor surse judiciare, DIICOT, care a instrumentat în primă fază dosarul în care Florian Walter şi apropiaţi ai acestuia au fost cercetaţi pentru constituire de grup infracţional, a disjuns cauza legată de Walter, iar ulterior şi-a declinat competenţa în ceea ce priveşte dosarul disjuns, trimiţându-l la DNA Ploieşti.

De la DNA Ploieşti, cauza a fost preluată de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosarul fiind conexat cu un altul în care Florian Walter este cercetat de către DNA.

În data de 29 mai 2015, DIICOT Ploieşti a trimis spre judecare la Tribunalul Prahova un dosar în care au fost inculpate 18 persoane pentru constituire de grup infracţional, iar SC Compania Romprest Service, controlată de Florian Walter, a fost  deferită justiţiei ca parte responsabilă civilmente.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, o escortă formată din poliţişti ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române l-a adus în ţară, sâmbătă seară, pe Florian Walter din Emiratele Arabe Unite.

Documentele oficiale de extrădare au fost trimise, prin intermediul Ministerului Justiţiei, autorităţilor judiciare din Emiratele Arabe Unite, care au acordat extrădarea.

Walter a fost găsit în această ţară pe 2 iunie anul trecut, fiind dat în urmărire internaţională din 22 mai, după ce Tribunalul Prahova a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă.

Florian Walter a plecat din ţară la sfârşitul lunii aprilie 2015 cu puţin înainte ca procurorii DIICOT să înceapă urmărirea penală împotriva sa.

Walter era bănuit că a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, ce acţiona în mai multe judeţe şi în Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip ”fantomă”.

Prejudiciul constatat în acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv erau administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră.

La sfârşitul lunii mai, 18 persoane, printre care şi Nicolae Capră, au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT Ploieşti în acest dosar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.