Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că o evaluare riguroasă a proiectului de modificare a codurilor penale este obligatorie, înainte ca acest proiect să intre în procesul legislativ de la Parlament. Declaraţiile vin după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, joi, la Parlament, că va cere o audienţă la ministrul Justiţiei, deoarece Tudorel Toader întârzie 'nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că se impune o evaluare temeinică, de la primul până la ultimul capitol din proiectul de lege privind modificarea legislaţiei penale.

"Sunt trei legi de bază privind organizarea şi funcţionarea justiţiei, toate din 2004. Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a legilor, care de 13 ani se aplică în România, care de 13 ani îşi arată bunele şi relele, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol, consultăm toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuseşte Guvernul şi îl trimitem la Parlament ca proiect de lege. Deci doar în momentul acela putem avea cugetul împăcat, inima împăcată că am făcut un demers care să fie necesar sitemului justiţiei şi doar în acel moment putem spera că modificările aduse pachetului de legi ale justiţiei vor fi cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei", a spus Toader, la Palatul Victoria.

Ministrul Justiţiei a adăugat că vor fi evaluate riguros toate cele patru coduri - penal, civil, de procedură penală şi de procedură civilă.

"Dincolo de pachetul privind legile justiţiei, vom face o evaluare a celor patru coduri, într-o primă etapă. Patru coduri care au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, care nu au fost puse în dezbaterea legiuitorului, patru coduri care în anii de aplicare şi-au arătat neconcordanţele cu legea fundamentală, neconcordanţele între prevederi, omisiunile de reglementare, neconcordanţele cu normele europene. Prin urmare, nu că vreau, trebuie si suntem obligaţi să facem o evaluare riguroasă, o raportare la exigenţele constituţionale, cu exigenţele europene, ne consultăm cu toate autorităţile, transparenţă decizională în speranţa unui act normativ de natură să îmbunătăţească activitatea sistemului judiciar", a mai spus Tudorel Toader.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, că va cere o audienţă la ministrul Justiţiei, deoarece Tudorel Toader întârzie "nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale şi nu se poate să beneficieze de susţinere "la nesfârşit”.

„Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult, eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am transmis deja de ieri (miercuri, n.r.) că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni de zile cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă Legea graţierii o să fie adoptată tacit pentru că nu vine Ministerul Justiţiei”, a afirmat Liviu Dragnea.

La remarca presei care i-a spus că ministrul Justiţiei anunţă dezbateri publice pe legea de modificare a Codurilor penale, liderul PSD a spus că o să solicite o audienţă la acesta.

"O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce mi-o avizează primul-ministru, ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, întârzie nepermis”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a mai spus că Tudorel Toader "se lungeşte foarte mult” cu discuţia despre un subiect care nu mai începe.

"Se lungeşte foarte mult discuţia despre un subiect care nu mai începe şi cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunţate public şi finalizate într-un fel sau altul”, a subliniat preşedintele PSD.

De asemenea, întrebat dacă Tudorel Toader mai beneficiază de susţinere, Liviu Dragnea a răspuns: "Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care există o coerenţă şi un termen cât de cât realist. Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.