Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut miercuri precizări legate de temele discutate la întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermas, printre acestea numărându-se raportul MCV şi propunerile "sensibile" din legile Justiţiei. De asemenea, el a spus că aşteaptă un punct de vedere al CE privind pragul pentru abuzul în serviciu, care trebuie să fie conform deciziei CCR şi directivei europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toader a afirmat că au fost discutate evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, în perspectiva faptului că urmează să fie redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia dintre recomandări.

"Îmi exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluţii, repet, în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări", a menţionat ministrul.

El a susţinut că, dată fiind durata întrevederii, de o oră şi 15 minute, nu a fost timp pentru discuţii punctuale privind legile justiţiei, fiind abordate cele mai sensibile propuneri din proiect: statutul Inspecţiei Judiciare, răspunderea magistraţilor şi numirea procurorilor şefi de rang înalt.

În ceea cepriveşte Statutul IJ, ministrul a reamintit că a evocat trei posibilităţi: "să rămână la CSM prin consolidarea garanţiilor de independenţă, să treacă la MJ prin consolidarea independenţei, să devină o autoritate independentă autonomă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM nici la MJ, care să-şi îndeplinească rolul constituţional pe care îl are".

Toader a precizat că în proiectul transmis de minister este propusă cea de a treia variantă.

Legat de răspunderea magistraţilor, a spus că proiectul păstrează în responsabilitatea Ministerului Justiţiei garanţiile constituţionale potrivit cărora statul răspunde pentru eroririle judiciare comise de către magistraţi, dar răspunderea magistraţilor nu este înlăturară în ipoteza în care aceştia acţionează cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

El a menţionat că după ce victima eroriii judiciare este despăgubită, statul se poate întoarce împotriva magistratului care a comis-o, dacă se constată că este vorba despre rea credinţă şi neglijenţă, într-un termen de trei ani, în prezent fiind de un an.

Cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Toader a spus că prima recomandare a CE a fost să fie găsită o procedură transparentă de numire, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia.

Un alt subiect discutat a fost legat de conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag, care trebuie să fie rezonabil şi conform deciziei CCR şi directivei europene.

"O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o şi de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele CCR şi în acelaşi timp ne raportăm la Directiva europeană", a afirmat ministrul Toader.

Tudorel Toader a spus că s-a întâlnit şi cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.