Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, miercuri, sentinţe definitive în dosarul de agresiune sexuală şi viol în care au fost inculpaţi fostul episcop de Huşi Corneliu Bârlădeanu, cu numele de mirean Corneliu Onilă, şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru. În cazul lui Corneliu Onilă a fost menţinută pedeapsa de opt ani de detenţie, în timp ce fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru a primit o pedeapsă de 14 şi ani şi 2 luni de închisoare.
Instanţa supremă s-a pronunţat definitiv, miercuri, în dosarul de viol şi agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huşi de către fostul episcop Corneliu Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru.
În cazul lui Corneliu Onilă, instanţa supremă a menţinut sentinţa de opt ani de detenţie dată iniţial de Curtea de Apel Galaţi - Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori.
În ceea ce-l priveşte pe fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, inculpat pentru agresiune sexuală, instanţa a descontopit pedeapsa de 15 ani şi 4 luni închisoare aplicând două sentinţe de câte 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol în formă continuată cu două victime, 7 ani închisoare pentru viol în cazul alte victime, 3 ani şi 6 luni închisoare pentru agresiune sexuală.
„Contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză cu pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru care inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a fost condamant prin sentinţa penală nr. 136/10.10.2018 a Tribunalului Vaslui, definitivă prin decizia penală nr. 197/14.03.2019 a Curţii de Apel Iaşi, şi aplică pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, la care adăugă sporul de 6 ani şi 2 luni închisoare (respectiv o treime din cuantumul celorlalte pedepse de 8 ani, 7 ani şi 3 ani şi 6 luni închisoare), inculpatul Jitaru Sebastian Cristi urmând a executa pedeapsa principală rezultantă de 14 ani şi 2 luni închisoare. În temeiul art.45 alin.(2) şi (3) din Codul penal, contopeşte pedepsele complementare aplicate inculpatului Jitaru Sebastian Cristi pentru cele trei infracţiuni de viol, cu pedepsele complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a), b) şi g) Cod penal, pe o durată de 5 (cinci) ani, aplicate prin sentinţa penală nr. 136/10.10.2018 a Tribunalului Vaslui, definitivă prin decizia penală nr. 197/14.03.2019 a Curţii de Apel Iaşi, urmând ca inculpatul Jitaru Sebastian Cristi să execute pe lângă pedeapsa rezultantă de 14 (paisprezece) ani şi 2 (două) luni închisoare”, este soluţia ICCJ.
Condamnatul are interdicţia de a comunica cu persoanele vătămate şi de a se apropia la mai puţin de 500 de metri de acestea, fiindu-i ridicat prin sentinţă judecătorească şi dreptul de a exercita funcţia de preot pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.
Fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru a fost reţinut şi arestat preventiv de la 15.06.2017 la 10.11.2017, şi în perioada 21.05.2020- 05.06.2020, apoi a stat în închisoare între 14.03.2019 şi 22.02.2022.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, apelurile declarate de către Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”, considerate părţi responsabile civilmente.
Fostul episcop Corneliu Onilă şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză dispunea şi chemarea în instanţă, ca părţi responsabile, a instituţiilor BOR care au găzduit şi tolerat abuzurile, conform jurnaliştilor din proiectul ”Să fie lumină”, care afirmau că este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol.
O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Huşilor, era chemată să răspundă în instanţă pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea şi de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.
Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Iaşi, care l-a acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care îi era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi.
Alături de Onilă a fost judecat şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat, la rândul său, pe acelaşi elev abuzat şi de Preasfinţitul Corneliu. Monahul Jitaru ar mai fi violat alţi doi seminarişti, pe unul de cel puţin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori şi de două ori pe săptămână, relata site-ul ”Să fie lumină”.
Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul şi arhimandritul BOR le-au cerut agresorilor daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăţi, iar Onilă şi-a retras sume mari din conturi după ce sechestrul asupra conturilor sale a fost ridicat.
Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic ”Ioan Gură de Aur” din Huşi, în calitate de părţi responsabile civilmente.
”Să fie lumină” a relatat pe larg despre abuzurile sexuale sistematice petrecute la Huşi sub conducerea episcopului Cornel Onilă, precum şi despre complicitatea tăcută a oamenilor şi forurilor BOR.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.