Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, luni, că declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, în legătură cu anchetarea şefilor Jandarmeriei acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi sunt ”de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”. Procurorii fac apel la un mesaj public ”echilibrat şi responsabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori a CSM a transmis, luni, că ”a luat act de declaraţiile publice ale ministrului de Interne” în legătură cu anchetarea şefilor Jandarmeriei, potrivit cărora  ”Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «justiţia este oarbă», eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată ".

”Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”, au transmis procurorii.

Aceştia atrag atenţia că ”astfel de afirmaţii pun la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public” şi au reiterat imperativul unui ”mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat după protestul din 10 august nu este decât ”o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”.

”Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice”, a declarat, luni, Carmen Dan, comentând anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat din MAI în dosarul violenţelor din 10 august.

Ministrul de Interne a mai spus că în acest caz ”justiţia este surdă”.

”Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate care de data aceasta a  fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «Justiţia este oarbă», acum cred că este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată”, a mai spus Carmen Dan.

Întrebată cum comentează acuzaţia că secretarul de stat Mihai Chirica ar fi exercitat presiuni asupra prefectului pentru a semna ordinul de intervenţie, Carmen Dan a spus: ”O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect este interpretată ca presiune (...). În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini care, să ne amintim, nu este în coordonarea preşedintelui”.

Parchetul General a anunţat că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.