Ministrul Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, la Adevărul Live, că nu crede că magistratura mai poate fi controlată politic, precizând că încercările de a pune botniţă justiţiei vor fi întâmpinate de proteste din partea societăţii şi a magistraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi, publicul, nu trebuie să permitem. Sunt şi mijloace mai subtile prin care poţi să limitezi independenţa justiţiei, cum ar fi subfinanţarea. Este un mod de a-i afecta independenţa”, a spus Raluca Prună.

În ce priveşte finanţarea, Raluca Prună a spus că este o încercare mai veche de a readuce la justiţie o parte mai mare din taxele de timbru, care acum merg la administraţiile locale.

"Trebuie să-i dăm justiţiei mai mult din ceea ce produce”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a afirmat că discuţiile legate de legea răspunderii magistratului sunt un atac la independenţa justiţiei, precizând că în prezent magistratura a ajuns la un grad de independenţă de la care va fi greu să se întoarcă.

"Eu iau toate aceste discuţii cu privire la iminenţa unei legi a răspunderii magistratului ca pe un atac direct la independenţa justiţiei din România. La momentul la care noi vorbim, şi la care nu avem o lege specială a răspunderii magistratului, nu înseamnă că nu avem dispoziţii în lege cu privire la răspunderea magistratului", a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a adăugat că discuţiile despre legea răspunderii magistratului reprezintă doar o presiune asupra acestuia.

"În România, ca şi în alte state de drept, avem căi de atac. A spune că a greşit un magistrat, mă duc în apel, dacă au greşit şi cei din apel, mă duc în recurs. Dar să spui că trei grade de jurisdicţie greşesc toate şi că ai fost de fapt condamnat pe nedrept şi pentru asta am nevoie de o lege a răspunderii magistratului, prin care să agit aşa, o marotă... să exercit un tip de presiune. Eu citesc asta ca pe o presiune asupra magistratului, pe care ni l-am dori, poate, să se autocenzureze. Dar cred că magistratura din România a ajuns la un grad de independenţă cu care s-a obişnuit şi de la care va fi greu să ne întoarcem", a mai spus Raluca Prună.

Ministrul a subliniat că Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează şi sunt cazuri de magistraţi cercetaţi.

Raluca Prună a adăugat că nu sunt numeroasele cauzele în care magistraţii greşesc, arătând că problema este că aceştia sunt sufocaţi de dosare.

"Accesul la justiţie este complet neîngrădit, fiecare poate să dea în judecată pe oricine”, a mai spus ministrul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.