Procurorul general, Augustin Lazăr, prezintă, luni, date despre corespondenţa purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi cu Ministerul de Justiţie (MJ) pe tema protocoalelor, afirmând că este o perioada ”foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept”, Lazăr a afirmat că primee informaţii despre existanţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că ”adevărul este riguros, este concret, este unul singur”. În plus, procurorul general a afirmat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, pe pagina de Facebook, că va face propria conferinţă de presă pentru a comenta afirmaţiile procurorului general. Conferinţa este anunţată pentru ziua de marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tudorel Toader anunţă pentru marţi propria conferinţă de presă după afirmaţiile procurorului general

Augustin Lazăr prezintă, luni, date despre corespondenţa purtată cu CSM şi cu Ministerul de Justiţie pe tema protocoalelor.

”O perioadă, din păcate, foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România, în care avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministrului Public. Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instument pentru sestabilizarea activităţii procurorii. Această declaraţie are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută, cea a protocoalelor de cooperare cu SRI”, a spus Augustin Lazăr.

Acesta a firmat că Ministerul Public ”are misiunea de a asigura aflarea adevărului pe bază de probe”.

”Pentru noi, pentru procurori, adevăzul este valoarea cea mai de preţ. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională. (...) În calitate de procuror general, consider o chestiune de onoare şi o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculaţiile şi interpretările false apărute abundent în spaţiul public. În spiritul transparenţei insituţionale pe care am promotat-o intotdeauna, voi face publică corespondenţa pe care am pourtat-o cu CSM şi Ministerul Justiţiei. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, adevărul este riguror, este concret, este neinterpretabil, este unul singur.”, a mai spus Lazăr.

Acesta a firmat că primul pas pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016 s-a făcut în martie 2017.

”În mod constant, pentru desecretizarea protocoului din deccembrie 2016, primul demers  fost făcut la data în 13 martie 2017. (...) Eu vă prezint nişte documente pentru a vedea cine cum le mai interpretează”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general a mai spus că ”unii fac scente şi dramatizări pe seama Minsiterului Public”.

Acesta a reiterat ideea că Ministerul Public nu are nimic de ascuns şi că toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunţate de părţi, fără a produce efecte.

”Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moemnt ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru comunică în 9 mai CSM că nu poate emite un punct de vedere cu privire la aceste protocoale. Sunt suprins că sâmbătă a avut un alt punct de vedere”, a mai spus Lazăr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.