Omul de afaceri Mircea Tudor, inventatorul scanerelor pentru camioane şi avioane, premiat de două ori la Salonul de Inventică de la Geneva, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală şi obligat să plătească o cauţiune de un million de lei până în 30 iunie. Mircea Tudor este acuzat că i-a dat şase milioane de lei unui avocat, după ce aceasta i-a promis că îl va ajuta să câştige o licitaţie pentru sisteme de securitate cu Autoritatea Naţională a Vămilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Tudor, fondatorul firmei MB Telecom şi preşedintele Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată, a fost vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi măsurile preventive.

DNA a anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Mircea Tudor, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, fiindu-i impusă obligaţia de a plăti o cauţiune de un million de lei până la 30 iunie. 

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Liviu Ardeiaş, la data faptei avocat în Baroul Teleorman, în prezent aflat în detenţie, pentru trafic de influenţă. 

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2010 - aprilie 2011, Liviu Ardeiaş a primit, în două tranşe, indirect, prin operaţiuni comerciale fictive, şase milioane de lei de la Mircea Tudor. În schimbul banilor, Ardeiaş i-a promit lui Tudor că va interveni la funcţionari din mai multe autorităţi pentru obţinerea documentelor care ar fi fost necesare câştigării de către societatea lui Tudor a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare.

“Suspectul Ardeiaş Liviu ar fi încasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Naţională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii”, au scris procurorii din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Cei şase milioane de lei au fost daţi prin intermediul unor operaţiuni comerciale simulate desfăşurate între societatea lui Tudor şi cabinetul avocatului Ardeiaş Liviu, prima tranşă, de 3,8 milioane de lei, fiind dată în 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranşă, de 2,2 milioane de lei, în 27 aprilie 2011, au precizat procurorii.

Societatea lui Mircea Tudor ar fi înregistrat cei şase milioane de lei daţi lui Ardeiaş drept cheltuială cu achiziţii de prestări servicii, “deşi suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenţei”.

Prejudiciul produs astfel bugetului de stat este de 960.000 de lei, echivalentul a peste 227.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit pe care societatea lui Tudor era obligată să îl plătească statului, au mai stabilit anchetatorii.

Procurorii i-au prezentat şi lui Liviu Ardeiaş acuzaţiile din acest dosar, avocatul mai având două dosare, în care a fost deja condamnat.

Într-unul dintre cele două dosare, Ardeiaş a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, de către procurorii anticorupţie, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, în 25 noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru tentativă de înşelăciune. În celălalt dosar, Ardeiaş a fost trimis în judecată la 17 iunie 2013, pentru evaziune fiscală, fiind condamnat definitiv, în 3 mai 2016, la cinci ani de închisoare.

Mircea Tudor a înfiinţat, în 1994 firma MB Telecom şi a câştigat de două ori marele Premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în 2009 pentru scanerul de camioane “Roboscan” şi în 2013 pentru scanerul de avioane “Roboscan 2M Aeria”. Tudor este preşedintele Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Integrată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.