Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti Kathleen Ann Kavalec au avut, o întrevedere luni, pe tema cooperării judiciare bilaterale, combaterii traficului de persoane şi digitalizarea sistemului judiciar din România. În acest sens, Gorghiu a precizat că Ministerul Justiţiei este în curs de implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic şi sigur tuturor părţilor interesate la documente din dosarele de judecată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, conform comunicatului de presă al Ministerului Justiţiei, Gorghiu a afirmat că parteneriatul cu SUA este o necesitate pentru promovarea drepturilor omului şi statului de drept.

„În acest sens, oficialul român a salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în domeniul judiciar, propunând noi teme de colaborare, precum educaţia juridică în şcolile din România. De asemenea, ministrul justiţiei a notat importanţa unei legislaţii predictibile pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor străine directe în economia românească”, mai indică sursa citată.

Alina Gorghiu a mai arătat că România rămâne angajată în lupta pentru combaterea corupţiei şi în implementarea recomandărilor Raportului 2022 privind Statul de Drept şi ale Comisiei de la Veneţia. Astfel, oficialul român a arătat evoluţiile recente din domeniul justiţiei, precum aderarea României la Convenţia Anti-mită a OCDE şi adoptarea de către Parlament în luna iunie a legislaţiei pentru modificarea şi completarea Codului penal şi de procedură penală.

Unul dintre subiectele abordate a fost digitalizarea sistemului judiciar din România. În acest sens, oficialul român a afirmat că Ministerul Justiţiei este în curs de implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic şi sigur tuturor părţilor interesate la documente din dosarele de judecată.

Ministrul Justiţiei a prezentat progresele referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România, arătând că se vor construi două noi penitenciare care vor furniza aproximativ 2000 de locuri adiţionale pentru deţinuţi în următorii patru ani, conform sursei amintite.

Referitor la problema traficului de persoane, Alina-Ştefania Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit atribuţiile conform Raportului privind traficul de persoane din 2022 şi altor rapoarte de ţară în acest domeniu.

Ministrul Justiţiei a menţionat, de asemenea, înfiinţarea recentă a departamentului pentru victimele infracţiunilor, la nivelul ministerului.

Alina Gorghiu a mai menţionat noul proiect de lege al Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Afacerilor Interne pentru extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate tipurile de violenţă, inclusiv violenţa online. Astfel, indiferent de relaţia cu victima, mai multe categorii de agresori vor putea fi monitorizaţi prin brăţară electronică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.