Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, Eduard Moldovanu, reţinut după ce ar fi primit 1.800 de lei mită de la trei pacienţi pentru a le face examene RMN la coloană a fost arestat la domiciliu, au decis, sâmbătă seară, Tribunalul Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii ieşeni au mai hotărât ca infirmierul Dan Ionuţ Aranyosi, de la aceeaşi unitate medicală, să fie cercetat sub control judiciar, el fiind acuzat că intermedia mita, primind în schimb o parte din banii destinaţi medicului.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Marius Dabija, a declarat că speră ca medicul şi infirmierul să-şi dovedească nevinovăţia.

”Conducerea spitalului la acest moment nu poate decât să regrete cele petrecute, iar în privinţa colegilor noştri, evident sunt sub incidenţa prezumţiei de nevinovăţie. Noi nu putem decât să sperăm că vor reuşi să dovedească cât mai repede această nevinovăţie”, a spus Marius Dabija.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea şefului Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală de la Spitalul de Neurochirurgie ”N. Oblu” Iaşi, Eduard Moldovanu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată, şi a infirmierului Dan Ionuţ Aranyosi, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pentru Elena Carmen Gherman şi Maria Margdalena Rîndaşu, asistente medicale la Laboratorul de Imagistică Medicală al Spitalului ”N. Oblu” Iaşi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Totodată, cele două asistente au primit interdicţia de a-şi exercita profesia la Laboratorul de Imagistică Medicală al spitalului ieşean.

În 18 martie, 13 mai şi 3 iunie, medicul Eduard Moldovanu a pretins şi primit câte 600 de lei (în total 1.800 lei) mită de la trei pacienţi pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

”În niciuna dintre situaţii, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile făcute şi sumele percepute pentru examenele RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

În 27 ianuarie, Elena Carmen Gherman, asistentă medicală la Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului ”N. Oblu” Iaşi, a pretins şi primit de la un pacient suma de 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

De asemenea, 11 februarie, Maria Magdalena Rîndaşu, asistentă medicală la acelaşi laborator, a pretins şi primit 300 de lei de la un pacient pentru un examen RMN la genunchi.

”Cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale în sumă totală de 750 lei”, mai arată DNA.

La rândul său, Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier la Spitalul de Neurochirurgie ”N. Oblu” Iaşi, a intermediat legătura dintre pacienţi şi cadrele medicale şi a negociat preţul, primind în schimb o parte din beneficii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.