Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, întrebată despre informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la Panama Papers, că instituţia este "atentă" la astfel de cazuri şi poate, dacă dovedeşte comiterea unor ilegalităţi, confisca bani sau bunuri, inclusiv din afara ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem atenţi la tot ce apare în spaţiul public. Sunt situaţii în care folosim informaţii ce apar din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii, folosim informaţii din spaţiul public care pot fi verificate ulterior prin diverse mijloace probatorii pe care noi le putem administra", a spus Kovesi, invitată la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, întrebată dacă DNA poate folosi informaţii apărute în spaţiul public în cazul Panama Papers.

Întrebată despre dosarul retrocedării pădurii Snagov, în care ar putea fi implicate şi persoane despre care s-au făcut dezvăluiri în cazul Panama Papers, Kovesi a spus că dosarul este deja în lucru la DNA, iar informaţii suplimentare pot fi solicitate.

"Cu siguranţă vom analiza şi informaţiile din spaţiul public cu privire la toate persoanele implicate în acel dosar", a precizat Kovesi.

Şefa DNA a spus că DNA poate cere informaţii, inclusiv din Panama, atunci când se consideră că astfel de date ar fi utile într-un dosar, şi, în plus, DNA poate confisca bani sau bunuri din străinătate.

"Putem confisca în general bani sau orice venituri obţinute în mod ilegal, atunci când dovedim că s-a comis o infracţiune şi, da, putem confisca bunuri şi sume de bani care nu se află pe teritoriul României", a explicat procurorul şef al DNA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică “PanamaPapers” şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate, a anunţat, marţi, instituţia fiscală.

Anunţul agenţiei fiscale din România vine la circa două zile după ce au fost publicate primele informaţii legate de investigaţia internaţională “PanamaPapers”.

Între timp, autorităţile din întreaga lume au anunţat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informaţii de la un cabinet de avocatură panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore.

"ANAF a iniţiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicaţiilor fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică “PanamaPapers”", a anunţat ANAF, într-un comunicat de presă.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice, şi corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deţinute, participaţii în firme, tranzacţii interne sau internaţionale", a completat instituţia.

În grupul format de ANAF vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite, a mai precizat instituţia.

Deocamdată nu este clar câţi români ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, însă Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul român al investigaţiei internaţionale, a declarat, la Digi 24, că deţine peste o sută de nume din România obţinute în urma investigaţiei, în special de oameni de afaceri, care urmează să fie dezvăluite în perioada următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.