Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, că ar fi "un pericol foarte mare" dacă Parlamentul modifică actualele dispoziţii din OUG privind interceptările în privinţa folosirii de către DNA a Centrului Naţional de Interceptări, susţinând actuala formă a actului normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă dispoziţia din OUG care vizează posibilitatea Serviciului Tehnic şi a procurorilor de a folosi Centrul Naţional de Interceptări nu rămâne în această variantă, cu siguranţă este un pericol foarte mare", a comentat Kovesi posibilitatea modificării Ordonanţei în Parlament.

Procurorul şef al DNA a explicat că în acest moment există un cadru legislativ foarte bun pentru activitatea DNA, toate măsurile de supraveghere tehnică - interceptări telefonice, electronice, accesul în sistemele informatice, localizarea unor persoane sau posturi telefonice sau filajul - fiind asigurate de către Serviciul Tehnic al DNA, prin infrastructura altor organe ale statului.

Kovesi a explicat însă că instituţia are deficienţe în ceea ce priveşte resursele, deşi Guvernul a elaborat o hotărâre prin care s-a suplimentat numărul de posturi cu 40.

"Dacă ne raportăm la ceea ce are nevoie în acest moment Serviciul Tehnic, fondurile sunt insuficiente. Avem o cerere depusă la Ministerul Justiţiei către Guvern în acest sens. Am motivat ce avem nevoie pentru a continua activitatea la parametri optimi. Aşteptăm să primim şi un răspuns", a spus Kovesi în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.

Şefa DNA a adăugat că a avut discuţii foarte bune cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care a fost "foarte activă" în a sprijini Direcţia Naţională Anticorupţie, iar aceste discuţii vor continua.

Guvernul a aprobat în luna martie Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

De asemenea, printr-o OUG s-a stabilit detaşarea la DIICOT a 40 de ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, iar printr-o hotărâre s-a dispus detaşarea a câte 40 de ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară la Ministerul Public şi la DNA.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a fost înfiinţat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informaţii, că autoritate naţională în domeniul interceptării precum şi a relaţionării cu operatorii de telecomunicaţii, menită să servească toate instituţiile şi structurile departamentale care obţin aprobări judecătoreşti de interceptare a comunicaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.