Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare (IJ) îşi exprimă dezacordul faţă de modul în care Executivul a modificat ordonanţa privind salarizarea, considerând că limitarea domeniului de aplicabilitate a actului normativ este de natură să creeze un sentiment de insecuritate în rândul titularilor drepturilor recunoscute de instanţele de judecată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Judecătorii şi procurorii inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare îşi manifestă dezacordul faţă de modalitatea în care Executivul, procedând la emiterea OUG nr. 43/2016, a înţeles să modifice OUG nr. 20/2016, în sensul limitării domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute, în aplicarea legii, prin hotărâri judecătoreşti definitive/ irevocabile şi executorii", este punctul de vedere al IJ.

Magistraţii din IJ consideră că, prin forma actuală a ordonanţei privind salarizarea, sunt puse sub semnul întrebării hotărârile judecătoreşti

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"O astfel de abordare este de natură să creeze un sentiment de insecuritate în rândul titularilor drepturilor recunoscute de instanţele de judecată, fiind pusă sub semnul întrebării însăşi prezumţia irefragabilă de adevăr a hotărârilor judecătoreşti", susţine IJ.

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a susţinut că declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr. 20/2016 privind salarizarea sunt "inadmisibile şi regretabile", putând genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului.

Reacţia CSM a venit după ce ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a spus, miercuri seară, că nu ar fi echitabil ca la salarii de 10.000 de lei să se aplice o creştere de 18 la sută, iar interpretările asociaţiilor de magistraţi sunt abuzive.

"Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr. 20/2016. Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar. Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului", susţin reprezentanţii CSM.

Consiliul reaminteşte că îşi menţine poziţia adoptată în şedinţa din data de 23 august, potrivit căreia dispoziţiile ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale "Justiţie”.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, miercuri, că OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor nu se aplică şi magistraţilor, afirmând că o creştere cu 18 la sută a salariilor acestora nu este un obiectiv al Guvernului în acest moment, actul referindu-se la medici şi profesori, şi nu este cazul unei "dispute" între Guvern şi magistraţi pe această temă.

"Sectorul justiţiei nu este scos din interpretarea noastră legată de inechităţi. Această ordonanţă clarifică faptul că nu poate fi vorba de acea creştere de 18%.  În acelaşi timp însă, nu exclude sectorul judiciar. Orice altă inechitate care provine de la interpretarea sau aplicarea cadrului legal inexistent, lucruri care ţin de doctorate, toate celelalte prevederi se aplică sectorului judiciar şi cred că această antagonizare care a fost întreţinută de anumite asociaţii de magistraţi nu face cinste rolului important de reformă şi responsabilitate pe care acest sector îl are în dezvoltarea României", a spus Pîslaru.

El a apreciat că nu ar fi echitabil să se aplice o majorare de 18 la sută unor salarii de peste zece mii de lei.

"Mie mi se pare că sunt lucruri mult mai importante în acest moment pe care trebuie să ne concentrăm în sectorul de justiţie decât acela de a cere, în condiţiile în care practic pentru asistenţi sociali sau administraţie publică locală noi avem o dificultate în a acorda 100-200 de lei peste salariul minim, avem acum o problemă în care - faceţi singuri calculele ce înseamnă 18 la sută la salarii care sunt peste 10 mii de lei - şi nu este echitabil acest lucru în acest moment, iar interpretările sunt mai degrabă abuzive", a adăugat Dragoş Pîslaru.

Asociaţiile de magistraţi i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să nu modifice Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea, ci să aplice actul normativ în forma în care a fost adoptat, în vederea eliminării inechităţii şi discriminarii salariale în rândul diverselor categorii sociale, avertizând că, în caz contrar, sunt pregătite să apere, "în mod democratic" principiul nediscriminării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.