Doi suspecţi în cazul "traficului de arme" prezentat de televiziunea britanică Sky News au fost aduşi miercuri seară la sediul DIICOT din Bucureşti, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, numărul celor audiaţi până acum în dosar ridicându-se astfel la patru. Un al cincilea suspect ar urma să ajungă la DIICOT peste câteva ore, potrivit unor surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre cei doi suspecţi care au ajuns miercuri seară la DIICOT a declarat că nu a primit bani pentru "prestaţia" din reportajul despre traficul de arme, realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay. Întrebat dacă nu şi-a făcut de râs ţara, bărbatul a răspuns: "Dar de ce să mi-o fac?".

În jurul orei 17.00, la sediul DIICOT au ajuns două dube cu bunuri ridicate în timpul percheziţiilor din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

Cei patru suspecţi aduşi până acum la DIICOT sunt, potrivit unor surse judiciare, Levente Pantics, Attila Pantics, Hunyadi Csaba Zsolt şi "intermediarul" Aurelian Mihai Szanto.

Jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa lui s-au întâlnit cu "intermediarul" din reportajul Sky News despre presupuşii traficanţii români de arme în faţa hotelului în care au fost cazaţi, înainte de a realiza materialul despre vânzarea de armament, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

 

Întâlnirea a avut loc, potrivit aceloraşi surse, înainte de realizarea reportajului care a fost difuzat de televiziunea britanică. Într-una din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere se observă cum "intemediarul" se îndreaptă cu mâna întinsă pentru salut spre unul dintre însoţitorii lui Ramsay.

Într-o altă fotografie, se poate vedea cum jurnalistul Stuart Ramsay se deplasează prin faţa hotelului, însoţit de echipa lui, dar şi de "intermediar".

Ramsay a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile difuzate de Sky News despre traficanţii de arme din România sunt reale, a negat că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că guvernul român este pus în dificultate.

"Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate", a scris Stuart Ramsay pe Twitter, aceasta fiind a doua postare a sa după izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România.

Ca şi la prima postare, jurnalişti din România comentează ironic sau critic faptul că el susţine în continuare că reportajul, despre care autorităţile de la Bucureşti afirmă ca este o înscenare, este real.

Acelaşi tratament a avut şi postarea acestuia de luni în care le răspundea aparent celor care îi contestau veridicitatea materialului, spunând că râde pe seama lor şi vorbind despre "proştii care nu înţeleg jurnalismul".

DIICOT a făcut miercuri percheziţii şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive.

Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Aurelian Mihai Szanto a mai declarat că el şi ceilalţi români care au fost filmaţi au primit de la jurnaliştii britanici câteva mii de euro, fără să precizeze suma.

Szanto a mai spus că, în timpul realizării reportajului, consilierul în armament al lui Stuart Ramsay i-a spus că vrea ca şi el să fie în filmare.

„Mi s-a spus: «Dumneata nu mai stai în spatele camerei astăzi, te vrem în faţa camerei, îţi vor da cagulă, geacă şi şapcă, pentru a fi în mijlocul acţiunii». Acest lucru l-a spus domnul Craig, care este consilierul personal în armament al domnului Stuart”, a precizat Szanto.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

“Stuart Ramsey şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.