Fostul şef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei sunt printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei. Ministerul precizează că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Cine sunt persoanele care au intrat în arhiva SIPA

Tudorel Toader: Sunt mult mai multe vizite în arhiva SIPA; voi desecretiza şi celelalte două rapoarte

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut potrivit legii.

Tudorel Toader a mai spus că unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar să se emită o Hotărâre de Guvern.

„Vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o HG. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”, a completat ministrul.

De asemenea, întrebat ce înseamnă mai multe vizite şi de ce nu le face publice, Tudorel Toader a susţinut că „raportul este secret” şi nu are voie să spună nimic din el.

Toader: Ar fi păcat să distrugem arhiva SIPA; vom face un fel de CNSAS, format din oameni care au acces la secrete de stat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, că ar fi „păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, deoarece reprezintă un segment din istoria „mai plăcută sau mai puţin plăcută” a Justiţiei. El a susţinut că va face „un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu arhiva SIPA, ministrul a susţinut că ar fi păcat să se distrugă.

„E păcat să o distrugem pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, cu cei de la ANP. Oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensii, punct de pensie, cum să o distrugi? E dreptul lor la pensie şi la o anumită valoare a punctului de pensie. Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil, că eu nu am fost în ea, elemente ce ţin de viaţa privată, pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea probabil informaţii ce ţin de secretul de serviciu şi care intră în competenţa ministrului şi le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă or fi, sunt de competenţa Guvernului sau poate a CSAT dacă se duce acolo”, a explicat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai spus că se va face „un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP.

„Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei, patru funcţionari de la ANP, de la Ministerul Justiţiei care au acces la secrete de stat şi, primul lucru, trebuie să restituie documentele celor de la ANP, să-şi facă dovada dreptului la pensie. Vor vedea care sunt informaţiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza”, a conchis ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader: Iulia Scântei îi poate cere procurorului să verifice provenienţa raportului privind SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la Parlament, că senatorul PNL Iulia Scântei ar trebui să ceară explicaţii celor care au distribuit în presă documentul clasificat cu privire la arhiva SIPA, iar dacă nu are instrumentele necesare pentru a afla detalii, se poate adresa procurorului pentru a demara o anchetă privind provenienţa acelui raport.

„Iulia Scântei, pe care o respect, să ceară explicaţii celor care au distribuit, care au făcut public acel raport. Să-i întrebe de unde îl au şi să-i întrebe de ce l-au dat la public. Dacă dânsa nu are instrumente de aflat, se poate - şi ştie foarte bine - se poate adresa procurorului să facă o anchetă să verifice provenienţa acelui raport, nu mă întreabă pe mine”, a precizat Tudorel Toader.

Senatotul PNL Iulia Scântei, membră în comisia care a redactat raportul privind arhiva SIPA, a declarat joi pentru News.ro că a constatat că unele documente din respectiva arhivă au fost copiate înainte de începerea activităţii comisiei, în iunie 2007, şi îi cere public ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să explice cum e posibil ca un document clasificat să apară în presă, referindu-se la raportul comisiei întocmit în 2008.

CITEȘTE ȘI Scântei: Unele dosare SIPA au fost xeroxate. Îi cer public ministrului Toader să explice cum documente clasificate au ajuns în presă

Evenimentul Zilei a publicat, joi, raportul comisiei din care a făcut parte si Iulia Scântei şi care este clasificat ”secret de serviciu”.

CITEȘTE ȘI Raportul Chiuariu-Predoiu privind SIPA, publicat de EVZ: Documente au fost copiate sau distruse, altele predate Monicăi Macovei şi posibil nereturnate

Ministerul Justiţiei: Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei, printre cei care au intrat în arhiva SIPA, în calitate de membri ai comisiilor de inventariere. Vor fi prezentate şi rapoartele din 2008 privind nereguli

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei sunt printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei. Ministerul precizează  că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

Arhiva SIPA a fost desfiinţată în 2006.

După desfiinţarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spaţiilor în care a fost depozitată arhiva”.

CITEȘTE ȘI Horia Georgescu, al cărui nume apare le lista MJ: Activitatea mea în calitate de membru al comisiei SIPA a fost în limita şi mandatul dat de ordinul ministrului

Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiţiei prin care a fost permis accesul în arhivă, componenţa comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum şi menţiunea „după verificarea şi inspectarea stării documentelor în vederea desfăşurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea uşilor celor două camere precum şi a uşii de acces la acestea”, indicându-se şi numărul sigiliului folosit.

Prezentăm integral lista furnizată de Ministerul Justiţiei şi datele la care a fost accesată arhiva SIPA:

01.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

06.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, , Armean Doina, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

14.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

20.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

28.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.

05.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iuliana, Mânzală Dănuţ-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.

13.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

20.07.2007: Iosif Marius, Armean Doina, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae.

01.08.2007: Armean Doina, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

31.08.2007: Iosif Marius, Scântei Lura-Iulia, Georgescu Horia, Tiliban Nicolae

07.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

14.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Tiliban Nicolae

04.10.2007: Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Iosif Marius, Fîntână Eugen-Mihai, Tiliban Nicolae, Căruntu Constantin

02.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.

05.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

09.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Tiliban Nicolae

28.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Ignuţă Valentin

05.12.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Georgescu Horia, Boboc Monica, Istrati Andreea, Mânzală Dănuţ-Marian, Ignuţă Valentin, Ungur Florian

24.01.2008: Iosif Marius, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Oană Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Tiliban Nicolae

10.04.2008: Iosif Marius, Scântei Iulia, Georgescu Horia, Răduţă Cornel, Ungureanu Tiberiu, Tiliban Nicolae

22.04.2008: Iosif Marius, George David, Iulian Spînu, Tiliban Nicolae

13.12.2013: Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian, Tiliban Nicolae

"Din documentele pe care le deţinem nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006", precizează ministerul. Ministerul mai anunţă că va desecretiza rapoartele cu nr. 0097/17.04.2008( semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana şi Georgescu Horia), respectiv nr. 0096/ 17.04.2008(semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica şi Mânzală Dan), prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat, în contradicţie cu prevederile HG 585/2002”. Vor fi totodată desecretizate şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

"În aceleaşi condiţii vor fi desecretizate şi procesele verbale întocmite de către comisiile din care au făcut parte: Claudiu Octavian Secaşiu, Marius Oprea, Cristian Danileţ, Doru Dobocan, Florian Ungur, numiţi prin Ordinul MJ nr.790 din 20.03.2006, Paul Dumitriu, numit prin Ordinul MJ nr. 185 din 19.01.2007, Iosif Marius, Bura Vasilica Mihaela, Scântei Laura Iuliana, Oltean Sorin, Mânzală Dănuţ Marian, numiţi prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007, Georgescu Horia, numit prin Ordin MJ nr.2175 din 27.08.2007, Istrati Andreea, numită prin Ordinul MJ nr. 1489 din 11.03.2007, Scântei Laura Iuliana, numită prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007, Mocuţa Gheorghe, Dorel Fronea, Boboc Monica, George David, Iosif Marius, Doina Armean, Mânzală Dănuţ Marian, Spânu Iulian, numiţi prin Ordinul MJ nr. 1130 din 15.04.2008, Tănăsescu Gabriel, Ragea Radu Constantin, Ungureanu Tiberiu Firinel, numiţi prin Ordinul MJ nr. 1823 din.30.06.2008. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.