Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a vizitat, vineri, Baia-Mare din judeţul Maramureş pentru a se întâlni cu reprezentanţii sistemului judiciar. Ea a fost însoţită de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Daniel Grădinaru. Printre temele abordate s-au numărat statutul magistraţilor cu responsabilităţile care le revin, schemele de personal, specializarea judecătorilor, precum şi reconfigurarea hărţii instanţelor şi parchetelor pentru a echilibra resursa umană. Gorghiu a precizat că investiţiile în infrastructură pentru creşterea calităţii actului de justiţie sunt o prioritate, iar discuţiile au vizat şi digitalizarea sistemului Ecris V şi a adăugat că, împreună cu ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu, lucrează ca dosarul electronic să includă şi informaţiile transmise de poliţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Justiţia are viitor! Şi cea care m-a convins de asta este o fetiţă de numai 12 ani, care mi-a spus că vrea să devină judecătoare. Azi de dimineaţă s-a întâmplat asta, în faţa Palatului de Justiţie din Baia-Mare. Sunt în Maramureş, al 12-lea judeţ în care am ajuns pentru a mă întâlni cu reprezentanţii sistemului judiciar. Ca în fiecare judeţ, şi aici, m-am întâlnit, alături de preşedintele CSM, Daniel Grădinaru, cu reprezentanţii sistemului judiciar pentru a asculta preocupările lor, provocările cu care se confruntă”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

Ea mai explicat că printre temele abordate cu reprezentanţii sistemului judiciar din judeţul Maramureş s-au numărat „statutul magistraţilor cu responsabilităţile care le revin, schemele de personal, specializarea judecătorilor, reconfigurarea hărţii instanţelor şi parchetelor pentru a echilibra resursa umană.

„Inclusiv volumul mare de activitate: 1.168 de dosare pronuntate de un judecător de la începutul anului. De aceea, am reiterat că asistentul judecătorului va reprezenta un sprijin pentru sarcinile administrative şi am menţionat că, la începutul anului, vom avea resursă proaspătă în sistemul judiciar. Investiţiile în infrastructură pentru creşterea calităţii actului de justiţie sunt o prioritate. De exemplu, la Tribunalul Maramureş este o cameră audiere minori după modelul norvegian. Investiţiile în infrastructura sistemului judiciar sunt absolut necesare pentru a asigura un act de justiţie în bune condiţii, un serviciu public de calitate pentru justiţiabili”, a completat Gorghiu.

Aceasta a subliniat că discuţiile au vizat şi digitalizarea sistemului Ecris V care este esenţială.

„Ca urmare a dialogului cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, lucrăm ca dosarul electronic să includă şi informaţiile transmise de poliţie”, a mai precizat Alina Gorghiu.

„Am văzut preocupare şi pentru viitoarea lege a salarizarii”, a continuat ministra Justiţiei.

„Vom asculta cu mare atenţie opiniile sistemului judiciar. Am profitat de ocazie pentru a felicita voluntarii din judeţ pe activitatile de educaţie juridică - un judecător si doi procurori. La întâlnirea cu avocaţii, le-am transmis că sunt parteneri extraordinari de buni la înfăptuirea actului justiţiei. Întotdeauna dialogul cu ei a fost productiv. I-am asigurat că suntem la zi cu restanţele pe asistenţa din oficii. Trebuie să îmbunătăţim condiţiile de muncă: magistraţi, avocaţi, grefieri”, a adăugat Gorghiu.

Ea a mai spus că va reveni, în scurt timp, la inaugurarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare termică a sediului Judecătoriei Târgu Lăpuş şi i-a mulţumit preşedintelui Comisiei juridice ddin Senat Cristian Niculescu Ţâgârlaş, că a însoţit-o în vizita din judeţul Maramureş.

Statutul magistraţilor cu responsabilitatile care le revin, schemele de personal, specializarea judecătorilor, reconfigurarea hărţii instanţelor şi parchetelor pentru a echilibra resursa umană, toate aceste teme au fost abordateStatutul magistraţilor cu responsabilitatile care le revin, schemele de personal, specializarea judecătorilor, reconfigurarea hărţii instanţelor şi parchetelor pentru a echilibra resursa umană, toate aceste teme au fost abordate
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.