Fosta preşedintă a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătoarea Gabriela Bârsan, a fost achitată joi în dosarul privind fapte de corupţie deschis de procurorii DNA. În acelaşi dosar, au fost achitaţi alţi trei magistraţi de la instanţa supremă. Decizia este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost pronunţată joi de Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut astfel sentinţa pronunţată în primă instanţă, în 2016, de achitare a magistraţilor de la ICCJ Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu, Corina Corbu şi Anton Pandrea, care au fost acuzaţi de către procurorii DNA de mai multe fapte de corupţie, între care luare de mită.

În acest dosar, decizia în prima instanţă a fost pronunţată în noiembrie 2016. Decizia nu a fost definitivă, fiind contestată de procurorii DNA la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Dosarul s-a judecat din iulie 2014 la instanţa supremă. 

Pocurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că persoane învestite cu demnităţi publice s-au folosit de funcţii pentru a-şi rezolva unele probleme personale, printre care petreceri gratuite pentru aniversările la restaurante din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, pe care le-au obţinut de la oameni de afaceri, cărora le-ar fi promis în schimb tergiversarea dosarelor acestora, strămutarea sau intervenţii în vederea obţinerii unor soluţii favorabile. 

"Probele administrate relevă relaţia infracţională dintre judecătorii: Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Corbu Corina de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Pandrea Anton de la Secţia penală a instanţei supreme, avocaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme, din care două aparţineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului", arăta DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.