Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, referitor la cazul centrelor în care bătrânii erau supuşi unor tratamente inumane, că sunt multe instituţii care nu şi-au făcut treaba, până în prezent. Senatoarea PNL a mai precizat că a discutat cu procurorul şef al DIICOT despre acest caz şi a adăugat că toate instituţiile implicate în aflarea adevărului au obligaţia să comunice în mod transparent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt femeie, mamă, ministru al Justiţiei! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toţi acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltrataţi, umiliţi, lăsaţi înfometaţi, bătuţi. Sunt multe instituţii care, în mod clar, nu şi-au făcut treaba până acum. Şi nu de ieri, de alaltăieri, deşi rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condiţiilor legale instituite pentru a proteja viaţa şi sănătatea celor vulnerabili. Vor fi şi răspunderi individuale, mulţi se vor apăra, deşi aveau obligaţia să iasă din umbră şi să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul!”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

Ea a adăugat că a discutat, vineri, cu procurorul şef DIICOT Alina Albu.

„În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpaţi în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea şi soluţia în acest caz”, a completat ministrul Justiţiei.

Aceasta a mai spus că „toate instituţiile implicate în aflarea adevărului în acest caz au obligaţia să ofere societăţii răspunsuri, să comunice transparent”.

„Astfel de situaţii, cu bătrâni şi bolnavi ţinuţi în condiţii inumane, nu trebuie să se repete!”, a comchis Gorghiu.
Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Muncii să fie destituită conducerea Agenţiei Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, în cazul bătrânilor torturaţi în azile. El a mai solicitat destituirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi a  cerut conducerii Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerii Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă şefii Direcţiilor General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)locale.

Şeful Executivului a solicitat şi o întâlnire, duminică, cu mai mulţi membri ai Executivului.

„Duminică, solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, a conchis Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.