Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că, deşi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România reprezintă un reper esenţial în recunoaşterea progreselor sistemului judiciar român, perioada de 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CSM a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, o poziţie referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
“În cursul zilei de vineri, 15 septembrie 2023, domnul judecător Daniel Grădinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a participat, la invitaţia Ministerului Justiţiei, la reuniunea semestrială având ca puncte principale de discuţie priorităţile sistemului judiciar şi Raportul privind Statul de Drept, ocazie cu care a fost subliniată importanţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare faţă de România prin alocuţiunile susţinute de reprezentanţii instituţiilor din sistemul judiciar, precum şi de către reprezentanţii puterilor legislativă şi executivă”, se arată în comunicat. 
 
Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit de către Comisia Europeană cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, “având ca obiectiv principal reformarea sistemului de justiţie în vederea eficientizării sistemelor administrative şi judiciare, criteriile de referinţă pentru evaluarea progresului României fiind reprezentate de eficacitatea şi transparenţa sistemului judiciar în cazul instituţiilor cheie în domenii precum integritatea şi lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, inclusiv în componenta referitoare la prevenirea corupţiei”.
 
Consiliul subliniază pe această cale că, “deşi ridicarea MCV faţă de România reprezintă un reper esenţial în recunoaşterea progreselor sistemului judiciar român, fiind un moment de referinţă pentru parcursul european al României, perioada îndelungată de aproximativ 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată”.
 
CSM a mai transmis că MCV a fost folosit în sens negativ, contrar obiectivelor sale iniţiale. 
 
“Astfel, deşi iniţial MCV a fost considerat necesar în raport de obiectivele enumerate, cu timpul şi-a pierdut această calitate şi a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existând chiar situaţii în care a fost utilizat de factorii decizionali în sens negativ, contrar obiectivelor sale iniţiale. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii mulţumeşte judecătorilor şi procurorilor, dar şi personalului auxiliar de specialitate, toţi aceştia contribuind decisiv la rezultatul pe care România l-a obţinut, în pofida tuturor dificultăţilor cu care s-a confruntat sistemul judiciar în această perioadă îndelungată de monitorizare”, mai precizează comunicatul.
 
Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a mai transmis că “asigură întreaga societate de faptul că acesta îşi va exercita constant rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei, iar implicarea instituţiilor autorităţii judecătoreşti va rămâne în continuare la fel de susţinută, în scopul realizării unui act de justiţie de calitate, având ca obiectiv final garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi asigurarea ordinii de drept”.
 
Comisia Europeană a anunţat, vineri, că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România. Preşedintele CE Ursula von der Leyen a declarat că statul de drept e una dintre valorile fundamentale împărtăşite în UE şi ambele state au avansat considerabil în acest domeniu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.