Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, pus sub acuzare din noiembrie 2016 în dosarul "Microsoft 2”, a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi anunţat că este suspectat într-un nou dosar, au declarat surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Claudiu Florică a stat mai bine de o oră la DNA, la ieşire acesta refuzând să spună dacă a dat declaraţii în dosarul "Microsoft 2” sau dacă procurorii l-au chemat într-un alt dosar. După ce a ieşit din sediul DNA, Claudiu Florică nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii, el trecând strada în fugă, pentru a intra în curtea unui imobil de vizavi, unde are locuinţa.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA l-au chemat luni pe Claudiu Florică pentru a-i aduce la cunoştinţă că este suspectat într-un nou dosar.

Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 în dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz în serviciu privind încheierea şi derularea contractelor pentru licenţe IT cu ministere.

Tot în noiembrie 2016 au mai fost puşi sub acuzare Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În aceeaşi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deptuaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, în dosarul „Microsoft 2”, de abuz în serviciu. Cererea DNA în cazul deputatului Bejinariu este în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

În 12 decembrie 2016 au fost puşi sub acuzare foştii miniştrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, în cazul lui Nica şi Athanasiu fiind luată atunci măsura controlului judiciar.

Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, şi Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2003 - iunie 2004 şi ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie - decembrie 2004, sunt acuzaţi, în dosarul “Microsoft 2”, de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Acţiunea penală în cazul celor trei foşti miniştri a fost pusă în mişcare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a acestora.

Potrivit procurorilor, deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, iar Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii sau funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern, prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune sau adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin această firmă.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie 2016, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare. În primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florică este martor denunţător.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.