Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, acuzaţi că au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei din 2015 de Ziua Naţională a României organizate la Târgu Secuiesc, au fost condamnaţi, vineri, la 11 luni şi, respectiv, 10 luni pentru operaţiuni cu articole pirotehnice şi achitaţi pentru acuzaţiile de tentativă şi instigare la atentat contra unei colectivităţi. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Beke Istvan Attila la 11 luni şi şase zile pentru tentativă la infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, dar a dispus achitarea pentru tentativă la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţii.

Zoltan Szocs a primit o pedeapsă de 10 luni şi opt zile pentru instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive şi a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi.

În cazul celor doi, instanţa a dispus să fie scăzută perioada în care au stat în arest, iar pentru că acoperă pedeapsa, aceasta este considerată executată.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată de procurori şi de cei doi inculpaţi la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Beke şi Szocs sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, începând din 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM de a iniţia acţiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste, respectiv refacerea ”Ungariei Mari”.

Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o şedinţă la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, preşedintele HVIM Transilvania, i-ar fi trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în judeţul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, “în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”, au arătat anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.