Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” semnalează inadevertenţe în documentele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) referitoare la procurorul general Gabriela Scutea şi solicită explicaţii CNSAS în legătură cu această situaţie. În acelaşi context, cere Parlamentului să facă un control la CNSAS în legătură cu modul în care a fost eliberată adeverinţa de necolaborare cu Securitatea pe numele lui Scutea şi cu verificările ulterioare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin comunicatele din 18.12.2019 şi respectiv 25.02.2020 ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, postate pe site-ul C.N.S.A.S., s-a transmis, printre altele, că în şedinţele din datele respective Colegiul C.N.S.A.S. a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate faţă de cele  reţinute  în  adeverinţa nr. 2965/2010  eliberată  anterior doamnei SCUTEA GABRIELA, născută la 31.07.1973, şi a  dispus  menţinerea adeverinţei. Cu toate acestea, se constată că datele personale ale actualului procuror general al P.Î.C.C.J. sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019, SCUTEA GABRIELA apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighişoara, jud. Mureş, din părinţii Ioan şi Maria. Precizăm că datele personale care apar pe adeverinţa nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019”, reclamă Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie”, asociaţie profesională a procurorilor.

Pe baza acestor date, asociaţia semnalează ”riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează şi ulterior ocupă anumite funcţii publice de mare importanţă să se facă prin utilizarea, cel puţin parţială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertenţele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privinţa procurorului general SCUTEA GABRIELA să nu fie simple erori, ci consecinţele unui sau mai multor „acte ratate””.

Din aceste motive, solicită C.N.S.A.S. explicaţii publice cu privire la documentele avute în vedere şi modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicţii cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calităţii de colaborator al fostei Securităţi în cazul procurorului general Gabriela Scutea,, precum şi refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, solicită Parlamentului demararea unei proceduri de control la C.N.S.A.S. în ceea ce priveşte întreaga procedură de eliberare a adeverinţei nr. 2965/2010 şi de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.