Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri în Statele Unite, anunţă Casa Albă, unde urmează să fie primit de către omologul său american Joe Biden, în cadrul primei sale vizite în străinătate de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a invadat Ucraina de 300 de zile, răstimp în care Statele Unite au susţinut Kievul, atât economic, cât şi militar.

Această întâlnire personală între Biden şi Zelenski de la începutul Războiului rus din Ucraina este menită să demonstreze puterea acestei susţineri, nu doar verbale, ci şi materiale.

O nouă tranşă de ajutoare militare - în valoare de aproape două miliarde de dolari urmează să fie anunţată.

Acest ajutor include un nou tip de armament - o baterie de rachete de tip Patriot - rachete antirachetă cu rază lungă de acţiune - menite să ajute Ucraina să înfrunte bombardamente denunţate drept ”barbare” de către Washington, vizând infrastructura energetică ucraineană, menite să lase populaţia ucraineană în frig şi întuneric pe timpul iernii.

DISCURS ÎN CONGRES

În urma unei întâlniri, miercuri după-amiaza (ora locală), cei doi şefi de stat urmează să susţină o conferinţă de presă comună.

Volodimir Zelenski se va adresa apoi Congresului.

Acest discurs nu este întâmplător.

Senatorii şi reprezentanţii americani discută la sfârşitul acestui an despre o nouă linie de credit destinată Ucrainei - în valoare de 45 de miliarde de dolari.

Aleşi din viitoarea majoritate republicană în Camera Reprezentanţilor au anunţat că nu vor da un cec în alb.

Zelenski li se va adresa în mod direct pentru a le cere să continue să susţină Ucraina.

Statele Unite - de departe primul donator al Kievului - au furnizat, potrivit estimărilor unor experţi, ajutoare în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari Ucrainei în război - dintre care armament şi asistenţă militară în valoare de 20 de miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.