Preşedintele Volodimir Zelenski a spus miercuri că a avut o întâlnire cu premierul şi cu ministrul de finanţe pentru a schiţa bugetul pentru anul viitor, subliniind că apărarea şi securitatea reprezintă prima prioritate, iar fonduri semnificative vor fi alocate industriei militare, în special pentru fabricarea dronelor. Sprijinirea veteranilor, educaţia, digitalizarea vor primi fonduri suplimentare. Zelenski a anunţat şi o „indexare semnificativă” a pensiilor, în martie, alături de o creştere a salariului minim la jumătatea anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ziua în care Ucraina a realizat un atac spectaculos în Crimeea ocupată de ruşi, lovind şantierul naval din Sevastopol şi avariind un submarin şi o navă de desant din Flota rusă a Mării Negre, preşedintele Zelenski i-a anunţat pe compatrioţi, în discursul său video nocturn, că a fost o zi importantă şi că a avut o şedinţă a cabinetului de război, unde „au existat detalii care nu pot fi discutate acum, dar care vor fi foarte eficiente în război”.

De asemenea, Zelenski a anunţat că a avut o întâlnire cu prim-ministrul Denîs Şmîhal şi cu ministrul de finanţe Marcenko pentru a discuta despre bugetul pentru anul viitor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Am subliniat principalii parametri care ar trebui să fie priorităţile în bugetul de stat”, a spus Zelenski.

„Principalul lucru este să ne protejăm ţara şi poporul. Apărarea şi securitatea reprezintă prima prioritate, iar finanţarea pentru apărare şi securitate va fi cel puţin la nivelul din acest an, adică un trilion şase sute de miliarde de grivne. Cel puţin!”, a arătat Zelenski.

El a spus că anul viitor vor fi adăugate fonduri bugetare semnificative pentru industria de apărare, în special pentru producţia de arme în Ucraina şi pentru drone, atât pentru achiziţionarea a ceea ce este necesar în străinătate, cât şi pentru producţia ucraineană.

În plus, aproape 100 de miliarde UAH vor fi alocate pentru producţia de arme, care este responsabilitatea Ministerului Industriei Strategice, şi pentru armata ucraineană de drone, „care arată rezultate foarte bune, impresionante”

O prioritate bugetară separată este sprijinirea veteranilor, alături de cheltuielile sociale, pentru care vor fi alocate 469 de miliarde de UAH. .

Vor exista fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate - cel puţin 24 de miliarde UAH în plus faţă de cheltuielile din acest an.

Va exista, de asemenea, un plus pentru sistemul de educaţie, în primul rând pentru a sprijini profesorii şi lectorii.

Zelenski a promis că vor fi alocate fondurile necesare şi pentru digitalizare, inclusiv pentru programul Mria, un nou instrument de învăţământ la distanţă pentru copii, părinţi şi profesori, care ar urma ca la anul să fie pe deplin operaţional şi disponibil pentru ucrainenii din toate colţurile lumii.

„Bineînţeles, va exista o indexare semnificativă a pensiilor - plănuim să o facem în martie, aşa cum prevede legea. (...) L-am însărcinat pe prim-ministru să pregătească baza pentru creşterea salariului minim în Ucraina în prima jumătate a anului viitor”, a mai anunţat Zelenski, în condiţiile în care Ucraina ar trebui să aibă alegeri anul viitor.

„Dar, pe lângă toate acestea, punem un accent economic foarte important în buget. Adăugăm stimulente pentru economie - producţie, locuri de muncă, investiţii. Oficialii guvernamentali vor prezenta detaliile acestor stimulente. Ele includ conectarea investitorilor la reţeaua de electricitate, continuarea programelor de granturi, a programelor ipotecare şi dezvoltarea parcurilor industriale ucrainene”, a menţionat Zelenski.

„Absolut toate elementele activităţii guvernamentale trebuie să fie puse la punct astfel încât să putem determina momentul în care acest război se va încheia aici, în Ucraina. Va fi victoria noastră. Armele noastre, care vor atinge toate obiectivele necesare pentru Ucraina. Economia noastră, care va fi capabilă să le ofere ucrainenilor locurile de muncă de care au nevoie. Funcţiile sociale ale statului care trebuie îndeplinite. Funcţionalitatea statului, în special funcţionalitatea digitală, care trebuie să devină mai modernă decât oriunde altundeva în Europa. Toate acestea sunt instrumentele noastre pentru a aduce victoria Ucrainei mai aproape”, a arătat Zelenski.

El a mai anunţat că a avut în cursul zilei o întâlnire cu privire la integrarea ţării în Uniunea Europeană şi NATO. O altă întâlnire a fost despre pregătirea negocierilor cu diverşi parteneri: din Grupul celor Şapte, din Sudul Global.

„Toate acestea se vor întâmpla”, a dat asigurări Zelenski înainte de a mulţumi, în finalul discursului, soldaţilor ucraineni şi în special piloţilor Mulţi dintre aceştia se antrenează în străinătate pentru a învăţa să piloteze avioanele F-16 promise de partenerii Ucrainei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.