Statele Unite nu vor ”trăda” Ucraina prin retragerea unei finanţări de război cruciale în lupta împotriva Rusiei, se declară convins preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republicanii din Congresul american blochează un ajutor destinat Ucrainei, iar Casa Albă a avertizat că fondurile destinate Kievului urmează să se epuizeze până la sfârşitul acestui an.

”Lucrăm foarte mult la acest lucru, iar eu sunt convins că Statele Unite ale Americii nu ne vor trăda, iar lucrul asupra căruie ne-am pus de acord în Statele Unite se va realiza deplin”, a declarat el în această conferinţă de presă televizată la Kiev.

Acest ajutor financiar este crucial în apărarea Ucrainei de invazia Rusiei, care durează de aproape doi ani şi care nu să vreun semn să încetinească.

”Ei trebuie să ştie, partenerii noştri americani, că noi aşteptăm acest ajutor. Ei ştiu în detaliu la ce este folosit şi cum va influenţa situaţia”, a subliniat el.

Zelenski a declarat că speră ca Uniunea Europeană (UE) să aprobe în curând un pachet de ajutoare în valoare de 50 de miliarde de euro.

Şefii de stat şi de guverne ai UE au aprobat într-un summit european, la sfârşitul săptămânii trecute, deschiderea unor negocieri de aderare la Uniune a Ucrainei, însă Ungaria a blocat acest pachet.

”Sunt convins că am realizat deja toate aceste lucruri”, a declarat Zelenski. ”Acum este vorba doar de o problemă de timp”.

Ucraina speră să acopere un deficit bugetar de 43 de miliarde de dolari în 2024, în principal cu ajutoare străine, inclusiv cu 18,5 miliarde de euro de la UE şi cu peste opt miliarde de dolari dintr-o anvelopă americană care cuprinde totodată un ajutor militar vital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.