Preşedintele chinez Xi Jinping anunţă vineri că Guvernul său vrea să ia ”măsuri importante în vederea aprofundării reformei”, cu câteva săptămâni înaintea unei reuniuni importante care urmează să facă o prioritate din relansarea economică, relatează AFP.
China se confruntă cu dificultăţi în relansarea creşterii economice după abandonarea, la sfârşitul lui 2022, a politicii sanitare stricte împotriva pandemiei covid-19.
A doua economie mondială este pradă unei crize în sectorul imobiliar, unui consum în continuare slab şi unui nivel al şomajului mare în rândul tinerilor.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
”Muncim azi să concepem şi să aplicăm măsuri importante vizând să aprofundeze reforma pe toate planurile şi continuăm să lărgim deschiderea instituţională pentru a crea un mediu de afaceri mai conform regulilor pieţei, legislaţiei şi normelor internaţionale”, a anunţat într-un discurs Xi Jinping.
”Modernizarea Chinei, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, înseamnă emergenţa unei pieţe gigantice, a cărei amploare o depăşeşte pe cea a tuturor ţărilor dezvoltate la un loc. Porţile Chinei se vor deschide mereu tot mai mult şi nu se vor închide niciodată”, a subliniat el.
În gura lui Xi Jinping, cuvântul ”reformă” înseamnă cel mai adesea ajustări economice, mai mult decât bulversante.
El poate desemna totodată o reorganizare a anumitor structuri ale statului sau armatei.
Autorităţile au adoptat în ultimele luni măsuri în sectorul imobiliar, într-o încercare de a soluţiona criza.
O reuniune importantă a Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) - a Treia Plenară -, consacrată în general marilor orientări economice, este programată la mijlocul lui iulie, anunţa joi presa de stat.
Unii analişti se aşteaptă la anunţarea unor măsuri de susţinere a activităţii economice la finalul acestei reuniuni.
Xi Jinping a vorbit vineri la Beijing, la o ceremonie de marcare a 70 de ani a celor ”Cinci principii ale coexistenţei paşnice”, unul dintre fundamentele politici sale externe.
”Acţionăm să găsim soluţii cu caracter chinez marilor dosare şi să jucăm un rol constructiv” cu privire la Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, Iran sau Afganistan, a promis preşedintele chinez.
China este criticată cu regularitate de către Occident, pentru că nu a condamnat niciodată Rusia cu privire la invazia Ucrainei.
Ea cere însă respectarea integrităţii teritoriale a tuturtor statelor, implict a Ucrainei.
Gigantul asiatic vrea tot mai mutl să joace un rol de mediator în conflictele din Orientul Mijlociu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.