Date furnizate de vulturi ajută armata israeliană să localizeze cadavre sau gropi comune în apropierea locurilor atacului de la 7 octombrie al combatanţilor Hamasului palestinian, declară conducătorul unui program AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ideea provine de la Unitatea EITAN, care face parte din branşa Resurselor Umane a armatei israeliene, însărcinată cu căutarea militarilor dispăruţi.

”Când a început războiul, am fost abordat de către rezervişti care servesc în această unitate. M-au întrebat dacă păsările mele ar putea ajuta cu ceva”, declară AFP Ohad Hatzofe, directorul programului cu privire la păsări pe cale de extincţie de la Autoritatea israeliană a Naturii şi Parcurilor.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Vulturii sunt păsări răpitoare carnivore cu un câmp vizual foarte larg, care le permite să detecteze din cer cadavre, care constituie principala lor hrană. În lume există multe specii, dar în Israel vulturul pleşuv sur este pe cale de dispariţie.

Progarmul urmăreşte câteva sute dintre aceşti răpitori, echipaţi cu balize GPS pentru a le înţelege traiectoriile migratorii, studierea comportamentului lor alimentar şi ameninţările la adresa acestor specii protejate.

La 23 octombrie, un vultur de mare rar, care-şi făcea revenirea pe cerul pe cerul israelian după ce a petrecut vara în nord, în Rusia, se afla în apropiere de Beeri, unul dintre kibuţurile puternic atacate de comandouri Hamas. iar a doua zi, o staţie dintr-o zonă situată lângă sat l-a avertizat pe omul de ştiinţă.

”Am trimis datele mele (armatei). Ei s-au dus să verifice şi au găsit patru cadavre”, explică Hatzofe, care nu poate să spună mai multe despre localizarea şi identitatea acestor corpuri.

Exploatarea datelor provenind de la o a doua pasăre, un vultur Bonelli, a permis găsirea ”altor corpuri în interiorul Israelului”, declară Ohad Hatzofe.

Câteva sute de corpuri ale unor persoane date ”dispărute” nu au fost încă găsite sau identificate.

”Acest lucru permite găsirea apropiaţilor noştri dispăruţi”, comentează şeful programului. La o lună de la atac, şansele de a găsi ”rămăşiţe umane” au devenit ”minime”, adaugă el.

Cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise, de partea israeliană, potrivit autorităţilor, majoritatea civili, în ziua atacului fără precedent comis de mişcarea islamistă Hamas, care a luat 240 de ostatici, potrivit israelului.

Poliţia anunţa luni că a identificat corpurile a 843 de civili şi 351 de militari.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Guvernul Hamas, războiul s-a soldat cu peste 10.800 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.