Israelul acuză joi pe X jurnalişti de la publicaţii din Occident prestigioase de faptul că au fost avertizaţi cu privire la atacul de la 7 octombrie al Hamas şi că au fotografiat în timp real intrarea ”teroriştilor” în Israel pentru a comite crime şi a lua ostatici, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un articol al Honest Reporting arată că trei jurnalişti independenţi care lucrează pentru instituţii mari de presă i-au însoţit pe teroriştii Hamas peste frontieră la 7 octombrie şi au reltat masacrul oribil”, denunţă autorităţile pe contul oficial pe X al Israelului.

”Dacă au existat jurnalişti care erau la curent cu masacrul, care au păstrat tăcerea şi au fotografiat în timp ce erau masacraţi copii, ei nu sunt diferiţi de terorişti, iar pedeapsa lor va fi dură”, ameninţă ministrul israelian al Apărării Benny Ganz.

Un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, Nitzan Chen, a cerut explicaţii altor organe de presă pe care le acuză, subliniind că faptele dezvăluite de către Honest Reporting ”încalcă liniile roşii profesionale şi morale”.

ASOCIAŢIE DE RĂSPÂNDIRE A PROPAGANDEI ISRAELIENE

Totul a pornit de la un articol publicat miercuri de Honest Reporting - o asociaţie israeliană specializată în ”decriptarea” presei, care spune că are ca sop ”să lute împotriva prejudecăţilor ideologice în jurnalism şi presă, pentru că afectează Israelul”.

Această structură susţine că ”la 7 octombrie, teroriştii din Hamas nu erau singurii care documentau crimele de război pe care le-au comis”.

”Unele dintre atrocităţile lor au fost filmate de forojurnalişti din Gaza care lucrează pentru agenţiile de presă The Associated Press (AP) şi Reuters, a căror prezenţă, dimineaţa devreme în zona de frontieră ridică întrebări etice grave”, acuză ea.

În acest articol plin de insinuări, organizaţia îl acuză în primul rând pe Hassan Eslaiah, pe care-l prezintă drept un ”freelancer” al agenţiei americane AP şi CNN, de faptul că a fost prezent foarte devreme să documenteze atacul Hamas, fotografiind incursiunea acestora într-un kibuţ şi a unui tanc în flăcări.

Aceste fotografii au fost publicate ulterior de AP.

Honest Reporting publică, de asemenea, o fotografie nedatată a lui Hassan Eslaiah în compania lui Yahya Sinwar, prezentat drept ”şeful Hamas şi creierul masacrului de la 7 octombrie”.

Honest Reporting pune totodată în discuţie în articolul său activitatea altor trei colaboratori ai AP - Yousef Masoud, ”de asemenea colaborator al The New York Times (NYT)”, ”prezent la ţanc să pună piciorul pe teritoriul israelian” alături de combatanţii Hamas, Ali Mahmud, care a documentat răpirea tinerei germano-israelience Shani Louk, şi Hatem Ali, care a surprins imagini de la răpiri cu maşini de golf.

În ceea ce priveşte agenţia britanică Reuters, aceasta a publicat ”forografii ale unui număr de două forojurnaliste care se aflau, de asemenea, la frontrieră la timp la infiltrarea Hamas”, denunţă asociaţia.

Aceste acuzaţii au fost răspândite rapid de la cel mai înalt nivel statului israelian, dar şi în Franţa.

”Corespondenţi sunt integraţi în echipele Hamas”, a denunţat fostul deputat socialist francez Julien Dray.

AGENŢIILE DEZMINT

Instituţiile de presă ţintite de aceste acuzaţii nu au întârziat să reacţioneze.

”The Associated Press nu avea nicio cunoştinţă despre atentatele de la 7 octombrie înainte ca aceasta să aibă loc”, replică din capului locului, joi, într-un comunicat, agenţia americană.

”Primele fotografii primite de AP de la un colaborator independent arată că ele au fost făcute la mai bine de o oră după începutul atacurilor”, precizează ea.

”Noi nu mai lucrăm cu Hassan Eslaiah, care era ocazional frelancer al AP şi al altor agenţii de presă, la Gaza”, anunţă AP.

”Rolul AP este de a culege informaţii despre evenimente de actualitate în întreaga lume, acolo unde au loc, inclusiv atunci când aceste evenimente sunt oribile şi fac numeroase victime”, subliniază agenţia.

Reuters reacţionează la fel şi ”neagă în mod categoric că a avut cnoştinţă de atac sau că a trimis jurnalişti alături de hamas la 7 octombrie”.

Fotografiile publicate de către agenţia britanică ”au fost făcute la două ore după ce Hamas a tras rachete asupra sudului Israelului şi la peste 45 de minute după ce Israelul a declarat că bărbaţi înarmaţi au traversat frontiera”.

”Jurnaliştii Reuters nu erau pe teren în locurile menţionate în articolul HonestReporting”, precizează agenţia.

Într-o declaraţie la DailyMail, CNN spune că nu era la curent cu atacul şi că Hassan Eslaiah ”nu lucra pentru post la 7 octombrie”.

”Începând de azi (joi), am rupt orice legătură cu el”, declară un purtător de cuvânt al postului american de ştiri, contactat de tabloidul britanic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.