Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut vineri europenilor să rămână uniţi în războiului împotriva Rusiei şi să limiteze drastic preţul petrolului rusesc, în contextul în care UE discută despre o plafonare a lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu există nicio divizare, nu există nicio schismă între europeni şi trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an”, a declarat Zelenski adresându-se prin videoconferinţă participanţilor la conferinţa „The Idea of Europe”, găzduită de Lituania şi la care România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

„Europa a tras concluziile din greşelile sale istorice făcute de generaţiile anterioare. Naţiunile europene nu se mai lasă singure atunci când tirania începe o ofensivă. Liderii europeni apără ceea ce ne uneşte pe toţi, dincolo de anumite viziuni ideologice personale. Statele europene realizează lucruri care păreau fantezii în urmă cu zece ani. Anul acesta, linia frontului din Ucraina a devenit linia de luptă a Europei pentru ea însăşi. Au trecut 274 de zile şi este evident că agresiunea antieuropeană a Rusiei va eşua, iar libertatea europeană va fi garantată”, a arătat Zelenski. 

„Europa se ajută pe ea însăşi ajutând Ucraina. Atunci când garantăm o securitate de lungă durată pentru Ucraina, garantăm aceeaşi securitate pentru întregul continent”, a punctat Zelenski.

Guvernele Uniunii Europene nu au reuşit joi să se pună de acord în privinţa nivelului la care să fie plafonat preţul petrolului rusesc, pentru a reduce capacitatea Moscovei de a-şi finanţa războiul, iar Zelenski le-a cerut liderilor UE să se înţeleagă asupra celui mai mic preţ, de 30 de dolari.

„Reducerile de preţ sunt foarte importante. Auzim despre (propuneri de a stabili plafonul pe baril la) 60 sau 70 de dolari. Astfel de cuvinte sună mai degrabă ca o concesie (pentru Rusia)”, a punctat Zelenski. „Dar sunt foarte recunoscător colegilor noştri baltici şi polonezi pentru propunerile lor, destul de rezonabile, de a stabili acest nivel la 30 de dolari pe baril. Este o idee mult mai bună”, a adăugat el.

„Trebuie să rezistăm acestei ierni - iarnă de care toată lumea îşi va aminti. Trebuie să facem totul pentru a ne aminti nu de ceea ce ne-a ameninţat, ci de ceea ce am reuşit să facem pentru a ne proteja de această ameninţare. Şi de aceea trebuie să înţelegem clar ideea de Europa. O Europă unită - este foarte importantă”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

„Nu există Ucraina separat de Europa, aşa cum nu există Polonia sau Lituania sau România sau Letonia sau Germania sau Franţa separat de Europa. Acesta este continentul nostru. Aceasta este viaţa noastră. Şi aceasta este calea noastră pe care o putem străbate. La fel ca această iarnă şi acest război. Toţi europenii împreună”, a încheiat Volodimir Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.