Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a obţinut până în prezent nicio doză de vaccin împotriva covid-19, îndeamnă Uniunea Europeană (UE) să ajute Kievul şi alte cinci foste republici sovietice să-şi vaccineze populaţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele membre UE este necesar să acorde o importanţă deosebită Parteneriatului Estic în probleme de achiziţionare comună şi accelerare a livrării unor vaccinuri”, a îndemnat el marţi, alături de preşedinta moldoveană Maia Sandu, aflată într-o vizită la Kiev.

Volodimir Zelenski anunţă că a ”discutat în detaliu despre această problemă” cu Maia Sandu, a cărei vizită în Ucraina este prima vizită în străinătate de la învestirea sa în funcţie, în decembrie.

”Primirea vaccinului este importantă pentru toate ţările din cadrul iniţiativei UE a Parteneriatului Estic”, din care fac parte Armenia, Azerbaidjanul, Belarusul, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, a subliniat Zelenski.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a respins marţi orice livrare a vaccinului dezvoltat de către Rusia.- Sputnik V -, în opinia sa un instrument de ”propagandă”, în contextul în care relaţiile Kievului cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel de şapte ani.

”În calitate de membru al Guvernului, mă voi opune” achiziţionării vaccinului rus, ”chiar dacă este eficient”, a subliniat Kuleba, citat de presă.

”Rusia nu îşi face griji faţă de sănătatea ucrainenilor, ea este preocupată să-şi impună propaganda şi ideologia” prin oferirea vaccinului său, denunţă ministrul.

Săptămâna trecută, 13 state membre UE au îndemnat Bruxellesul să ajute ţările membre ale Parteneriatului Estic în vaccinarea împotriva covid-19.

Ucraina, o ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, speră să primească la sfârşitul lui martie sau la începutul lui aprilie opt milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului ONU Covax care vizează să ajute ţările sărace.

La sfârşitul lui decembrie, KIevul îşi anunţa intenţia de a cumpăra aproape două milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, însă nu a anunţat o dată a unei livrări.

Republica Moldova speră, la rândul său, să primească primul lot de vaccinuri împotriva covid-19, prin intermediul Covax, la sfârşitul lui ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.