Kremlinul a declarat luni că discuţiile de la Davos pe marginea propunerilor de pace ale Kievului nu vor duce la nimic, din moment ce Rusia nu participă la ele, şi a reafirmat că Moscova îşi va continua operaţiunea militară în Ucraina până când îşi va atinge toate obiectivele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceasta este pur şi simplu o discuţie de dragul de a vorbi", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre discuţiile despre Ucraina de la Davos. "Acest proces nu poate avea ca scop obţinerea unor rezultate specifice din motivul evident: noi nu participăm. Fără participarea noastră, orice discuţii sunt lipsite de orice perspectivă de a da rezultate", a adăugat Peskov.

Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanşând cea mai mare confruntare între Occident şi Rusia de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Secretarul de stat american Antony Blinken, preşedintele francez Emmanuel Macron şi lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa la Forumul Economic Mondial de la Davos în această săptămână, iar discuţiile pentru a pune capăt războaielor din Gaza şi Ucraina figurează în fruntea agendei elitei globale.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a sosit în Elveţia pentru a participa la Forumul Economic Mondial de la Davos şi pentru a se întâlni cu oficiali elveţieni. "La Berna, voi purta discuţii cu şefii ambelor camere ale parlamentului, cu şefii partidelor şi fracţiunilor, precum şi cu preşedintele Viola Amherd", a precizat el pe X.

"Voi exprima recunoştinţă faţă de Elveţia pentru sprijinul constant acordat suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Cred că participarea Elveţiei la Formula de pace, precum şi experienţa sa relevantă pot contribui la apropierea viziunii noastre de o pace justă”, a menţionat Zelenski.

"Voi discuta, de asemenea, despre întoarcerea copiilor ucraineni furaţi de Rusia, despre sancţiuni, despre modalităţile de utilizare a activelor ruseşti îngheţate, despre deminare în scop umanitar, despre asistenţă financiară şi despre reconstrucţie", a spus preşedintele ucrainean.
 
"La Davos, voi avea întâlniri bilaterale importante cu reprezentanţi ai UE şi NATO pentru a avansa integrarea noastră euro-atlantică, precum şi cu alţi lideri şi directori executivi, pentru a consolida apărarea şi rezistenţa economică a Ucrainei", a mai menţionat Zelenski.
CITEȘTE ȘI Ucraina a început la Davos negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Ucraina spune că nu va înceta să lupte până când toţi soldaţii ruşi nu vor părăsi teritoriul său, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat că orice discuţii cu Moscova, cât timp la conducerea Kremlinului se află Vladimir Putin, sunt interzise.

"NE VOM ATINGE OBIECTIVELE"

Rusia, care controlează puţin mai puţin de o cincime din teritoriul ucrainean, a respins planul de pace al lui Zelenski, cunoscut sub numele de "formula de pace" ucraineană, spunând că este absurd, deoarece urmăreşte să facă pace fără participarea Rusiei.

Planul în 10 puncte al lui Zelenski prevede retragerea trupelor ruseşti, încetarea ostilităţilor şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia aşa cum au fost ele recunoscute pe plan internaţional după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei lupte globale mult mai ample cu Occidentul - despre care spune că urmăreşte să dezmembreze Rusia şi să-i fure resursele. Occidentul neagă, desigur, că vrea să distrugă Rusia.

Duminică, şeful Cancelariei preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că este important ca aliatul Rusiei, China, să fie la masa negocierilor atunci când Kievul va convoca alte întâlniri privind formula sa de pace.

Întrebat despre poziţia Rusiei cu privire la posibilele discuţii cu Ucraina, Peskov a declarat că însăşi poziţia Ucrainei de a scoate în afara legii negocierile cu Moscova este "absurdă". "Pentru noi, este preferabil să ne atingem obiectivele de securitate prin mijloace paşnice şi diplomatice", a spus Peskov. "Dar în faţa imposibilităţii acestui lucru - lipsa de voinţă a Occidentului colectiv şi a Ucrainei de a ţine cont de considerentele noastre de securitate, continuăm operaţiunea militară specială", a adăugat Peskov. "Ne vom atinge obiectivele", a asigurat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Putin numeşte invazia din Ucraina o "operaţiune militară specială", deşi el şi alţi înalţi oficiali au folosit, de asemenea, în mod repetat, cuvântul "război" pentru a descrie conflictul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.