Fostul ministru al Finanţelor Tanczos Barna este de părere că pensiile bazate pe contributivitate sunt oglinda sumelor cu care fiecare salariat a contribuit la sistemul public de pensii. El crede că pensionarii cu venituri mici nu ar trebui să plătească, în acest moment, asigurări sociale de sănătate, dar că, pe viitor toate pensiile ar trebui grevate de obligaţia privind plata acestui tip de contribuţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Tanczos Barna spune, referindu-se la  sistemul asigurărilor de sănătate, că „dacă avem 10 milioane de excepţii şi 6 milioane de contribuabili, sistemul este total nesustenabil şi merge din deficit în deficit”. 
„Eu cred că putem ajunge la un pachet per ansamblu de echitate de suportabilitate în funcţie de posibilitatea fiecăruia şi acesta este obiectivul nostru. De asta am rămas noi mereu la guvernare, ca să contribuim la aceste decizii echitabile, juste, corecte. (...) Pensiile contributive sau bazate pe contributivitate nu sunt mari sau mici. Sunt exact în oglinda, reflectă, contribuţia timp de 30-40 de ani în fiecăruia în funcţie de ce loc de muncă a avut, ce salariu a avut. Deci, pensiile pe baza contributivităţii sunt cele care sunt şi cred că sunt astăzi calculate în mod corect, deci, reflectă foarte bine diferenţa de salarizare şi de poziţie socială a celui care a muncit toată viaţa şi a contribuit ca să aibă un trai decent şi după pensionare. Da, pot să spun că sunt foarte mari pensiile care sunt pe alte principii. Acolo sunt de acord.(...)  Eu cred că, inclusiv pensionarii, cel puţin în momentul de faţă, cei care au pensii mai mari de 3.000 lei, trebuie să contribuie cu o sumă minimă pentru a deveni asiguraţi. Cel care are, de exemplu, o pensie de 3.500 lei va contribui cu 50 lei. În momentul de faţă, au considerat colegii noştri şi am fost de acord până la urmă că pensiile sub 3.000 lei sunt prea mici ca să mai punem o povară la acel nivel. Sistemul de asigurări de sănătate trebuie să se îndrepte către acest principiu fundamental de contribuţie şi beneficiu de servicii. Adică, dacă ai orice venit, contribui cu o anumită sumă şi trebuie să beneficiezi de servicii medicale”, a afirmat Tanczos Barna, la Prima Tv, sâmbătă.
Întrebat dacă, în opinia sa, orice pensionar ar trebui să contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate, vicepremierul a răspuns: „Nu astăzi, dar pe viitor. În viitor o să vedem, dar astăzi nu”.
În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, Tanczos Barna e de părere că acestea trebuie impozitate cu „cel puţin 20%, 10% impozit şi 10% CASS pentru a asigura că acele persoane contribuie la ducerea acestei poveri în măsura veniturilor pe care le au”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.