Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească, în perioada 15-16 septembrie, la Samarkand, în Uzbkistan, la un summit regional, anunţă miercuri diplomaţia rusă - prima vizită în străinătate a lui Xi Jinping de la începutul pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mai puţin de zece zile, o nouă întâlnire a liderilor noştri (Vladimir Putin şi Xi Jinping) va avea loc la summitul Organizaţiei Cooperării de la Shanghai”, a anunţat ambasadorul rus la Beijing Andrei Denisov, citat de agenţiile ruse de presă RIA Novosti şi Tass.

Din această organizaţie - construită ca o contrapondere faţă de influenţa Occidentului - fac parte China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan), India şi Pakistanul.

”Acest summit promite să fie interesant, pentru că va fi primul summit (în persoană) de la începutul pandemiei” covid-19, apreciază diplomatul rus.

Beijingul nu a anunţat, pentru moment, această vizită a preşedintelui chinez, care nu a mai ieşit din ţară din 2020, de la începutul pandemiei covid-19.

Xi Jinping şi Vladimir Putin s-au întâlnit la începutul lui februarie 2022 în China, înainte de invazia rusă a Ucrainei.

Moscova şi Beijingul au semnat atunci o ”Declaraţie comună” în care anunţau o ”nouă eră” în relaţiile internaţionale şi sfârşitul hegemoniei Statelor Unite şi denunţau rolul alianţelor militare occidentale - NATO şi AUKUS (Australia, regatul Unit şi Statele Unite).

Beijingul şi-a afişat, după invazia rusă a Ucrainei, susţinerea faţă de Rusia, lovită dur de sancţiuni impuse de Occident.

Moscova, care caută susţinere, piaţă şi furnizori, anunţă că se orientează către Asia.

Vladimir Putin a salutat miercuri, la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok, în Extremul Orient rus,”rolul tot mai mare” al regiunii Asia-Pacific în afacerile lumii şi a apreciat că Occidentul se află în declin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.