Preşedintele rus Vladimir Putin a purtat discuţii telefonice cu liderii Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, în urma ciocnirilor de la graniţa celor două republici din Asia Centrală, a anunţat duminică Kremlinul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vladimir Putin a îndemnat părţile să prevină escaladarea ulterioară şi să ia măsuri pentru a rezolva situaţia cât mai curând posibil, exclusiv prin mijloace paşnice, politice şi diplomatice, şi a confirmat disponibilitatea Rusiei de a oferi asistenţa necesară pentru a asigura stabilitatea în regiunea de frontieră kirghizo-tadjică”, se arată în comunicat.

Kârgâzstanul şi Tadjikistanul au declarat duminică că numărul morţilor din conflictul lor la graniţă a crescut la 71 de persoane.

Fostele republici sovietice s-au ciocnit într-o dispută la graniţă în perioada 14-16 septembrie, acuzându-se reciproc că au folosit tancuri, mortiere, artilerie cu rachete şi drone de asalt pentru a ataca avanposturile şi aşezările din apropiere.

Problemele graniţelor din Asia Centrală provin în mare parte din epoca sovietică, când Moscova a încercat să împartă regiunea între grupuri ale căror aşezări erau adesea situate în mijlocul celor ale altor etnii.

Kârgâzstanul a raportat duminică 36 de morţi în urma luptelor şi a mai spus că a evacuat aproximativ 137.000 de persoane din zona de conflict. Guvernul a declarat ziua de 19 septembrie zi de doliu pentru victime.

Tadjikistanul a raportat, de asemenea, victimele, spunând că 35 de persoane au fost ucise. Tara nu a raportat nicio evacuare în masă din zonă.

Cele două părţi au convenit asupra unei încetări a focului pe 16 septembrie, care a rezistat în mare măsură în pofida mai multor presupuse bombardamente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.