A fost o călătorie îndrăzneaţă, aproape nemaiîntâlnită pentru un preşedinte american, care a apărut într-o zonă de război supusă unor atacuri frecvente. Oficialii Casei Albe descriu vizita neaşteptată a lui Joe Biden, luni, în capitala Ucrainei, Kiev, ca fiind "fără precedent în timpurile moderne", rezultat al unor eforturi de planificare de luni de zile şi al păstrării unei discreţii totale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Precedentele călătorii prezidenţiale în Irak şi Afganistan, în timp de război, au fost susţinute de o prezenţă militară americană puternică acolo, ceea ce nu a fost cazul acum. Şi în ciuda speculaţiilor răspândite în rândul presei că Joe Biden ar putea plănui o călătorie în Ucraina cât timp se află în Polonia, vizita de luni a luat pe toată lumea complet prin surprindere, scrie BBC.

Sâmbătă seară, în jurul orei locale 19.00, preşedintele Joe Biden se afla la Washington, la o întâlnire nocturnă care avea loc în săptămâna Sfântului Valentin. Era la restaurant împreună cu soţia sa, Jill Biden. Apoi s-au întors la Casa Albă. Următoarea dată când a mai fost văzut în public a fost 36 de ore mai târziu. Ieşea din Catedrala Sfântul Mihail din Kiev, într-o zi însorită de iarnă, cu sirenele de raid aerian răsunând ca un memento atât al riscurilor, cât şi al motivului pentru care venise în Ucraina, ţară care se apropie de al doilea an de război.

Învăluită în secret şi încărcată de istorie, călătoria lui Biden a fost rezultatul a luni de zile de planificare, de care au fost responsabili o mână de consilieri de rang înalt, care însă îşi dăduseră seama cu mult timp înainte de importanţa simbolică a vizitei în capitala ucraineană la un an după ce Rusia a încercat să o captureze, relatează CNN.

"Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare", a declarat luni Biden. "Şi Ucraina rămâne în picioare. Democraţia rămâne în picioare", a proclamat el în declaraţiile făcute la Kiev.

DE CE A VENIT BIDEN LA KIEV

Cu toate acestea, arată CNN, a fost mai mult decât simbolismul ceea ce l-a determinat pe Biden să îndure riscul semnificativ de a vizita o zonă de război activă, fără mijloace militare americane pe teren.

În discuţiile purtate luni în spatele uşilor închise la Palatul Mariinski, Biden a încercat să îl implice pe preşedintele Volodimir Zelenski într-o discuţie detaliată şi urgentă despre următoarea fază a războiului, pe care oficialii americani îl descriu ca fiind ajuns într-un moment critic.

Modul în care războiul va decurge în următoarele luni va depinde în mare parte de sprijinul Statelor Unite, pe care Biden a promis luni să fie continuu. Dacă mesajul său a fost menit să fie unul liniştitor pentru ucraineni, acesta a fost, de asemenea, menit să le reamintească americanilor că mizele conflictului se extind mult dincolo de graniţele Ucrainei.

"Deja nu mai e vorba doar de Ucraina. Este vorba despre libertatea democraţiei în Europa, este vorba despre libertate şi democraţie în general", a subliniat Biden, care a purtat o cravată cu albastru şi galben, culorile drapelul ucrainean.

UN SECRET PÂNĂ ÎN ULTIMA CLIPĂ

Păstrarea secretă a planurilor lui Biden a necesitat măsuri extraordinare din partea Casei Albe. În săptămânile premergătoare călătoriei preşedintelui, acesta şi consilierii săi de rang înalt au respins public în mod repetat posibilitatea unei vizite în Ucraina. S-au depus toate eforturile pentru a menţine această poziţie chiar şi cu o oră înainte de sosirea surprinzătoare a lui Biden la Kiev.

Acest lucru s-a datorat în parte naturii fluide a călătoriei în sine. Chiar dacă cercul restrâns de oficiali de la Casa Albă implicaţi în planificare devenea tot mai încrezător în faptul că era o acţiune realizabilă, realitatea trimiterii unui preşedinte într-o zonă de război în care SUA nu deţin niciun control asupra spaţiului aerian era descurajantă, arată CNN.

Decizia finală a fost luată în cadrul unei întâlniri în Biroul Oval, vineri seara, când Biden a dat unda verde finală. Odată ce călătoria a fost demarată, oficialii americani au luat măsuri pentru a notifica Moscova cu privire la planurile lor, o încercare de „deconflictualizare” menită să evite un dezastru de neimaginat în timp ce Biden s-ar afla la sol.

La Washington, însă, secretul a trebuit să fie menţinut pentru ca totul să se realizeze efectiv.

Duminică, reporterii nu au fost anunţaţi că Biden nu mai era la Washington. Programul oficial al Casei Albe, dat publicităţii duminică seară, indica în continuare plecarea sa spre Polonia luni la ora locală 19.00. Purtătorul său de cuvânt pentru securitate naţională a negat că ar exista posibilitatea ca preşedintele să viziteze Ucraina într-un interviu difuzat duminică dimineaţa. "Vom continua să ne folosim puterea noastră de convingere, să mobilizăm lumea, să galvanizăm sprijinul pentru Ucraina, dar nu există niciun plan ca preşedintele să intre în Ucraina în această deplasare", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, într-un interviu în cadrul emisiunii "The Sunday Show with Jonathan Capehart" de pe MSNBC.

Numai că, în acel moment, Biden decolase deja de câteva ore de la baza Andrews, dar nu cu avionul obişnuit care este sinonim cu Air Force One, ci într-un avion mai mic, Air Force C-32.

La bord se aflau doar un mic grup de consilieri de rang înalt, un reporter şi un fotograf - ale căror dispozitive electronice le-au fost luate înainte de plecare.

O CĂLĂTORIE DE 10 ORE CU TRENUL PRIN UCRAINA

A urmat o oprire pentru realimentare la o bază americană din Germania, înainte de a continua zborul spre Polonia.

În timp ce zbura spre est, Biden s-a concentrat pe pregătirea discuţiilor cu Zelenski, sperând să folosească cu înţelepciune timpul său limitat pentru a discuta despre următoarele luni de luptă.

Biden a aterizat la Rzeszow, oraşul polonez în care s-a oprit şi în luna martie a anului trecut pentru a vizita trupele americane desfăşurate în apropierea graniţei ucrainene şi pentru a vedea eforturile umanitare de sprijinire a refugiaţilor ucraineni. În timpul acelei vizite de acum 11 luni, el a făcut aluzie la ceea ce a devenit o dorinţă de lungă durată de a-şi prelungi deplasarea puţin mai departe, în Ucraina.

"Mă aflu aici, în Polonia, pentru a vedea la faţa locului criza umanitară şi, sincer, o parte din dezamăgirea mea este că nu o pot vedea la faţa locului aşa cum am făcut-o în alte locuri", a declarat atunci Biden. "Nu mă lasă - este de înţeles, cred - să trec graniţa şi să arunc o privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina", mărturisea preşedintele.

De data aceasta, cu un set extins de mijloace aeriene americane care au supravegheat îndeaproape graniţa poloneză, el a făcut această călătorie. Biden, micul său contingent de consilieri şi serviciile secrete care au călătorit cu el s-au urcat în trenul spre Kiev pentru o călătorie de aproximativ 10 ore până în centrul ţării devastate de război.

A fost punctul culminant al unui proces care a început cu câteva luni înainte, după ce Biden a urmărit o adevărată paradă a omologilor săi străini care veneau pe rând să viziteze Ucraina.

Primii lideri străini care au vizitat Kievul, în martie 2022, au fost prim-miniştrii Poloniei, Sloveniei şi Republicii Cehe, care au sosit cu toţii cu trenul. Premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a venit la Kiev pe 9 aprilie. Au urmat de vizitele premierului canadian Justin Trudeau, a cancelarului german Olaf Scholz, a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a premierului italian de atunci, Mario Draghi, şi a preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul american al apărării Lloyd Austin au vizitat Kievul la 25 aprilie pentru a se întâlni cu Zelenski - la acel moment deveneau cei mai importanţi oficiali americani care veneau în  Ucraina. Chiar şi prima-doamnă Jill Biden a făcut o vizită surpriză anul trecut, de Ziua Mamei, într-un mic oraş din extremitatea sud-vestică al Ucrainei. Atunci, ea s-a întâlnit cu prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

UN RISC PE CARE BIDEN A VRUT SĂ ŞI-L ASUME

În etapele de planificare a acestei călătorii spre Polonia, lui Joe Biden i-au fost prezentate o serie de opţiuni pentru o vizită în Ucraina, dar a decis că doar capitala Kiev avea sens ca loc de desfăşurare, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect.

Preşedintele nu a luat niciodată în considerare în mod serios alte destinaţii - dacă va fi să meargă în Ucraina, voia să meargă la Kiev.

Pe parcursul lunilor în care Biden a fost informat cu privire la planficarea unei potenţiale vizite, o singură dată şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul unei asemenea deplasări - dar aceasta s-a referit mai degrabă la măsura în care vizita sa ar putea pune în pericol alte persoane decât la propria sa siguranţă, a povestit sursa CNN. În schimb, alţi oficiali au fost extrem de îngrijoraţi de siguranţa lui Biden şi au pregătit o serie de planuri de urgenţă în materie de securitate pentru această călătorie.

"Acesta a fost un risc pe care Joe Biden a vrut să şi-l asume", a declarat directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield. "Este important pentru el să fie prezent, chiar şi atunci când este greu, iar el şi-a îndrumat echipa să facă acest lucru, indiferent cât de dificilă este logistica", a spus Bedingfield.

Luni, după încheierea vizitei, consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan a refuzat să spună dacă Biden a fost nevoit să treacă peste recomandarea serviciilor secrete sau a oficialilor militari pentru a face totuşi vizita. "A primit o prezentare completă a unui plan operaţional de securitate foarte bun şi foarte eficient. A ascultat acea prezentare, a fost convins că riscul era gestionabil şi, în cele din urmă, a luat hotărârea (de a merge)", a declarat Sullivan.

"Preşedintele Zelenski şi toţi ucrainenii reamintesc lumii în fiecare zi ce înseamnă curajul. Ei ne reamintesc că libertatea nu are preţ. Şi că merită să luptăm pentru ea. Atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Joe Biden pe Twitter la finalul vizitei sale în Ucraina, însoţind mesajul de fotografii cu el şi Zelenski pe străzile din Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.