Eurodeputata Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, care este anchetată de justiţia belgiană pentru suspiciuni de corupţie, a fost destituită sâmbătă din funcţie de preşedinta PE, Roberta Metsola, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere investigaţiile judiciare în curs de desfăşurare de către autorităţile belgiene, preşedinta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea sa de vicepreşedinte al Parlamentului European", a anunţat în cursul serii un purtător de cuvânt al Robertei Metsola.

"Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar să confirmăm faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, scrisese ceva mai devreme, sâmbătă, pe Twitter, Roberta Metsola.

Eva Kaili, eurodeputată din Grecia, a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, potrivit "Le Soir". O ţară din Golf, care ar fi Qatar, este suspectată că a oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.

Alte persoane arestate în cadrul acestei anchete ar fi cetăţeni italieni: directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri, şi un asistent parlamentar din grupul S&D, partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost fost făcute percheziţii la 14 adrese.

Eva Kaili este o fostă prezentatoare de televiziune şi unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European. În noiembrie, chiar înainte de Cupa Mondială, ea s-a întâlnit cu ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri. Într-o declaraţie video postată pe Twitter de către agenţia de ştiri din Qatar, ea a spus: "Cred că pentru lumea arabă Cupa Mondială este un instrument extraordinar pentru transformare politică şi reforme".

Într-un discurs ulterior susţinut la Parlamentul European, ea a spus: "Astăzi, Cupa Mondială din Qatar este o dovadă a modului în care diplomaţia sportivă poate realiza o transformare istorică (sic!) a unei ţări", scrie The Guardian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.